- Vi kan vente oss lite endring i rentene det neste året, og Norges Bank tegner fortsatt et bilde av at norsk økonomi går veldig bra: Folk må bare belage seg på lave renter lenge, god vekst i økonomien, god vekst i sysselsettingen, og lav arbeidsledighet. Og da må vi regne med at boligprisene vil stige mer fremover, selv om de er på et høyt nivå, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.
Selv om Norges Bank i dag signaliserer at styringsrenten vil stige til neste år, tror sjefanalytikeren at oppgangen kan motvirkes av en nedgang i bankenes rentemargin. Dermed kan bankenes renter ut til kundene forbli uendret det neste året.
Ingen endring
I høst har påslaget mellom Norges Banks styringsrente og den viktige tremånedersrenten i pengemarkedet falt markert. Det er en indikasjon på at det er blitt billigere for bankene å finansiere seg i markedet.
Men bankene har ikke fulgt opp med å sette ned sine utlånsrenter til kundene. Det betyr at bankene istedet har økt sine egne marginer, og dermed tjener mer penger på sine utlån. For Norges Bank, som til syvende og sist er opptatt av rentene ut til publikum, betyr det at den ikke må sette opp styringsrenten med det første.
Sentralbanken tror likevel at denne utviklingen snur, og ser nå for seg at bankene vil redusere rentemarginen gradvis gjennom det neste året. Det vil i så fall bety at at sentralbankens planlagte renteøkning på 0,25 prosentpoeng det neste året vil motvirkes av lavere marginer i bankene.
Summen av nedgang i rentemarginen og oppgang i styringsrenten kan dermed bli at bankenes utlånsrenter ut til publikum blir holdt noenlunde uendret gjennom det neste året.
- Dette kan man godt tolke som at Norges Bank ser at bankene ikke har latt nedgangen i pengemarkedsrenten slå fullt ut, men at de etter hvert vil gjøre det. Og kanskje betyr det at den planlagte økningen i styringsrenten ikke gir noen økning i bankrentene, sier Bruce.
Kan ikke ta hensyn
- Norges Bank har tidligere uttrykt en viss bekymring for høye og økende boligpriser og faren de utgjør for stabiliteten i økonomien. Hva er det som gjør at sentralbanken ikke kan ta hensyn til dette?
- Det er at vi har et inflasjonsmål som gjør at vi skal ha inflasjonen opp etter hvert. Det er veldig vanskelig med en i utgangspunktet lav inflasjon, påpeker sjefanalytikeren.
Samtidig er det forventninger om lave renter internasjonalt i lang tid fremover, noe som gjør det vanskelig å sette opp renten her hjemme. Høyere renter hjemme enn ute kan bidra til at vi får en enda sterkere krone - som i sin tur gir lavere importert inflasjon.
- Det er først og fremst inflasjonsmålet og hensynet til kronen gjør at Norges Bank ikke setter opp rentene av hensyn til finansiell ustabilitet eller for høye boligpriser. De har et mandat som er gitt dem og det er de opptatt av å oppfylle, sier Bruce.
Les også:
Derfor må han ta mer betalt for boliglånet ditt
Meldingen som gir kraftig krone-hopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.