Mens den norske kronen i lang tid har vært den svenske overlegent sterk, er den svenske nå i ferd med å vise muskler.

Svenskekronen har ikke vært sterkere siden 1992, handelsveid. Mot den norske kronen er den svenske kronen nå på de sterkeste nivåene siden februar 2011, og onsdag morgen koster 100 svenske kroner 90 norske.

Vi nordmenn gjør dermed en langt dårligere svenskehandel i dag enn vi gjorde for eksempel i mars 2009. Da var kronen på sitt aller sterkeste mot svenskekronen i siste femårsperiode, og man fikk 100 svenske kroner for bare 76,43 norske, ifølge tall DNB Markets har hentet ut for DN.no.

Sterk økonomi
Det er flere årsaker til at den svenske kronen nå styrker seg mot andre valutaer. Den svenske økonomien utvikler seg nå godt sammenlignet med resten av verden, og den svenske valutaen frister dermed investorene.

Dette har vært en av de viktigste driverne bak den norske kronen også, men nå har bildet endret seg noe.

- Mens den svenske økonomien utviklet seg noe svakt mot slutten av fjoråret, peker mye nå i riktig retning. For Norge er bildet litt omvendt, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets, og viser til at flere makroindikatorer for Norge har antydet en noe svakere vekst i Norge fremover.

- Dermed mener kanskje investorene at potensialet for en sterkere svensk krone er sterkere fremover, enn det er for en sterkere norsk krone, sier Viland.

Hun peker også på at risikosentimentet er blitt noe bedre den siste tiden. Når risikoaversjonen er relativt stor, men ikke for høy, øker ofte interessen for de norske kronen fordi den blir ansett å være en trygg plassering. Dersom risikoaversjonen er særlig høy, er det ofte større og mer likvide valutaer som tiltrekker seg pengeplasseringene.

<b>- Dette blir tidenes skattejakt i Norge</b>
Advokatpartner bedt om å slutte - tok for mye ferie
- De hadde sagt jeg var et utskudd eller gal
Verdens rikeste fotballmilliardærer

Ikke redd for sterk svensk krone
Også signaler fra myndighetene i Sverige og Norge har påvirket kursene. I grove trekk, mens svenske myndigheter har bidratt til å snakke kursen opp, har den norske sentralbanken snakket den ned.

- Den norske sentralbanken har signalisert at de er urolig for kronekursen, og vil foreta seg noe hvis den blir for sterk. Svenske myndigheter har på sin side signalisert at de er lite bekymret for den sterke kronen er sterk og forsetter å styrke seg, sier Viland.

Den svenske sentralbanken har pekt på at kronen styrker seg fordi den svenske økonomien er sterk relativt til resten av verden. Kronekursen styrket seg for eksempel tirsdag, da sjefen for den svenske Riksgjälden, Hans Lindblad, uttalte til Reuters at kronen har styrket seg i tråd med fundamentale forhold. Han sa også at det er rimelig at kronen er sterk gitt at den svenske økonomien går godt relativt til resten av verden og at han i grunnen synes dette var positivt.

Ifølge DNB Markets morgenrapport sa Lindblad også at han ikke ser noen grunn til at utenlandske investorers appetitt etter svenske statspapirer, som har AAA rating, skal avta.

- En sterk krone er bra for arbeidsplassene, og bedriftene bør venne seg til en kronekurs på dagens nivåer, sa Lindblad, ifølge Dagens Nyheter.

Sendte kronen ned
Den svenske sentralbankens signaler står i sterk kontrast til den norske sentralbankens.

- Vendepunktet for den norske kronen kom egentlig med Qvigstads uttalelser i januar, sier Viland.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad sendte kronen rett ned da han uttalte at en sterk kronekurs vil få konsekvenser for rentesettingen.

- Dersom kronen er så sterk som den er nå over en lengre periode, også frem til mars, så vil det selvfølgelig ha en helt åpenbar innvirkning på renten, sa Qvigstad til Bloomberg News 15. februar.

Uken etter svekket kronen seg 1,7 prosent mot euro. Kronen har hentet seg noe inn igjen mot euro, men er noe svakere enn den var dagen før Qvigstads uttalelser. 14. januar kostet en euro 7,36 kroner, mens den i dag handles til 7,43 kroner.

Les: De senker kronen og Kronefallet: - Reaksjonene var overdrevne

Senere har Qvigstad understreket at det kun er i forbindelse med rentemøtene at sentralbanken kommer med signaler om renten.

Les: Han prøver å være så kjedelig som mulig

Færre harryhandler
Selv om kronekursen har gitt nordmenn bedre svenskehandler tidligere, er det fortsatt attraktivt for mange å ta turen over grensen. Ifølge en rapport fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning fra oktober ifjor, er nordmenn det folk i Europa som grensehandler mest . Veksten i svenskehandelen avtok imidlertid litt ifjor.

Totalt økte grensehandelen med beskjedne 1 prosent til 11,6 milliarder kroner.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå tirsdag ble det tatt til sammen ble det 6,35 millioner dagsturer over grensen for å handle ifjor. Det er rundt 10 prosent færre turer enn året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les: Svenskehandel for 11,6 milliarder kroner

Selv om vi ikke reiser til Sverige like ofte som før, er Virke bekymret for handelslekkasjen.

- De som reiser, handler mer, sier direktør Thomas Angell i en pressemelding fra Virke handel.

Les også: Syv økonomer tar pulsen på Norge: Slik er norsk økonomi akkurat nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.