I dag fredag skal korrupsjonssaken i mobilselskapet Vimpelcom for andre gang opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Selskapet, der Telenor eier 33 prosent, har vært involvert i korrupsjon i Usbekistan, der store millionbeløp er betalt til et selskap knyttet til presidentens datter.

Mye er endret siden forrige høring. Under høringen i januar 2015 hadde Vimpelcom ennå ikke innrømmet skyld, og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas støttet seg til en juridisk undersøkelse Vimpelcom hadde fått laget av et amerikansk advokatfirma, som ikke fant grunn til bekymring.

Undersøkelsen viste seg å ikke være verdt papiret den var skrevet på, og Vimpelcom har siden innrømmet korrupsjon og godtatt en milliardbot fra amerikanske myndigheter.

Les også: – I beste fall har han lurt oss dnPlus

Utskiftinger

Jon Fredrik Baksaas stiller på nytt til høring, nå som tidligere konsernsjef. Også denne gangen kommer han sammen med Svein Aaser, som ifjor måtte gå av som følge av at næringsminister Monica Mæland mottok informasjon om interne varslere som hun mente burde vært lagt frem tidligere. Mæland skal også forklare seg om sin rolle i saken, senere på dagen, og kan bli en sentral figur i høringen.

Takket nei

Baksaas og Aaser får denne gangen ikke følge av Pål Wien Espen, som er gått av som juridisk direktør i kjølvannet av varslersaken. Han takket nei til å stille, og det gjorde også Richard Aa, som har gått av som finansdirektør i kjølvannet av samme sak, samt Ole Bjørn Sjulstad, som satt i Vimpelcom-styret.

Les også Stiller ikke til høring i Stortinget

Lunder stiler

Før Baksaas og Aaser skal imidlertid Jo Lunder i ilden. Han er svært sentral, ettersom han var nettopp var blitt konsernsjef i Vimpelcom da 30 millioner dollar i korrupsjonspenger ble betalt av selskapet i 2011. Lunder var fremdeles konsernsjef under forrige høring, men gikk av ifjor vår, og er nå under etterforskning av Økokrim. Han nekter for skyld.

Mesteparten av Telenors toppledelse er byttet ut det siste året, og ny konsernsjef Sigve Brekke og ny styreleder Gunn Wærsted stiller også. Det gjør også Trond Giske, som var næringsminister frem til 2013.

Les også : – Høringen bør innstilles dnPlus

Usikker på om det er lov å gjøre feil dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.