- Det er et forsøk på å presse ned hele rentenivået i landet og stimulere økonomien, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets om hvorfor den sveitsiske sentralbanken kuttet renten torsdag.
Torsdag kuttet sentralbanken i Sveits styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til minus 0,75 prosent.
Det er også et forsøk på å få en svakere valuta. Ved å sette lave renter forsøker man å få folk til å ikke plassere penger i Sveits, men heller i andre land.
DN har spurt sjefanalytikeren hva en negativ styringsrente egentlig betyr i praksis.
- Det er innskuddsrenten i sentralbanken som blir negativt. Det betyr at bankene, og det er de som plasserer penger i sentralbanken, rett og slett må betale for å ha penger der, sier Bruce.
Hvorfor vil noen betale for å ha pengene sine der?
- Bankene må plassere penger i sentralbanken. Alternativet deres er å ha kontanter, men det koster en del å ha kontanter, for du må lagre det et sted. Men du kan neppe ha veldig negative innskuddsrenter, for da vil banker heller holde kontanter.
Hvilken betydning har dette for privatpersoner?
- Dette vil smitte over på innskuddsrentene bankene vil ta også, fordi bankene må betale penger i sentralbanken. Når vi plasserer penger i bankene, må bankene plassere videre i sentralbanken over natten. Så da vil bankene begynne å ta negative renter av folk. Men det samme igjen, folk vil ikke ha penger i banken hvis det blir for mye negativt, da vil man heller ha det i kontanter. Så det er grenser for hvor langt ned renten kan komme.
Eksempel: La oss si at du kjøper 100 sveitserfranc og setter det inn på en konto, i forventning om at sveitserfranc skal styrke seg mot en eller annen valuta. Men så gjør den ikke det.
Den dagen du skal få tilbake det innskuddet, som i utgangspunktet var 100, blir det da 100 minus 0,75 prosent i antall dager du har hatt beløpet på konto.
Blir det negative utlånsrenter også?
- Nei, det kommer an på hvem som låner. Men for bedrifter og folk flest blir det ikke negative utlånsrenter. Nå er det negative renter hvis du vil låne penger til den tyske staten. Så staten Tyskland kan få betalt for å låne penger. Til bedrifter og forbrukere vil det derimot alltid være en margin mellom bankenes innskudd og lånerenter, det er jo det bankene lever av. Men utlånsrentene vil krype enda lavere ned mot null, understreker Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.