Onsdag morgen holdes fortsatt ni nordmenn som gisler ved Statoil-anlegget In Amenas i Algerie.
Statoil-sjef Helge Lund beskriver situasjonen som - En uoppklart og svært alvorlig situasjon
Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har doktorgrad og har arbeidet tett på terrorisme og antiterrorisme over hele verden i 20 år.
Han mener at gisselsitasjonen i Algerie er helt annerledes enn tidligere gisselsituasjoner.
- Problemet er at dette er helt ulikt andre gisselsituasjoner. Det er mange gisseltagere, som er tungt bevæpnet. Det er også mange gisler. Situasjonen er veldig uvanlig, sier han til DN.no.
Ranstorp er ekspert på islamistisk terrorisme.
Harde menn
Det private nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI), som regnes som et talerør for al-Qaida, meldte onsdag at gruppen «La katiba des moulathamines» (Den maskerte brigaden), står bak angrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie.
Lederen for gruppen skal være den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar.
- Dette er harde menn. Mokhtar Belmokhtar har vært involvert i gisselsituasjoner med ganske mange individer tidligere, men da har man lykkes i å ta gislene til steder der man har gjemt dem. Da har man et helt annet forhandlingsutgangspunkt, sier han.
Ifølge Ranstorp har det i disse situasjonene først og fremst handlet om penger.
- Og ganske mye penger. Hvert gissel har en verdi på kanskje et par millioner, sier han.
Alltid et innslag av penger
- Hva tror du gisseltagerne er ute etter nå?
- Det er alltid et innslag av penger, men jeg tror ikke at det er det primære her. Nå vil de ha fritt leide, og komme seg derfra. Da er det naturlig at de går etter fengslede brødre, men penger ligger alltid der som et sekundært element for denne typen grupper, sier han.
Fordi anlegget er ute i ørkenen, og ikke i tettere bebyggelse, er det vanskelig for gisseltagerne å komme seg unna. Det er samtidig også vanskelig å utføre et militært stormingsangrep for å forsøke å ta gislene ut.
- Et stormingsforsøk vil komme på natten, fordi det er den eneste måten å bruke et visst overraskelsesmoment. Man forsøker nå å få klarhet i hva som skjer der inne, hvor mange de er og hvor de er. Det jobbes helt sikkert med skisser av området, samtidig som man kartlegger hele anlegget med infrarøde kameraer. Spørsmålet er om de har sprengstoff og om de har koblet det til dører, seg selv eller gislene. Det er ikke bare å gå inn, det er en vanskelig situasjon, sier den erfarne terroreksperten.
Les også: - Gisler tvunget til å ha på bombebelter
Ifølge Ranstorp har man fått stor tilgang til våpen i Algerie gjennom Libya, og det er det som gjør det mulig for dem å være tungt bevæpnet.
Positivt for gislene
Han mener at algeriske myndigheter nok ønsker å gå inn, fordi de ønsker en rask slutt på situasjonen. Samtidig er myndighetene under et enormt press, fra både japanske, britiske, norske og amerikanske myndigheter, om å ikke løse det militært.
- Det er positivt for gislene, mener Ranstorp.
- Hvor lenge kan dette vare?
- Det er mange faktorer som spiller inn. Det er umulig å si om det slutter i morgen eller om det blir langvarig. Om Algeriske myndigheter ikke går inn kan det vare en stund, sier han.
Ekstremt vanskelig situasjon
- Hvordan opplever gislene situasjonen?
- Det er en ekstremt vanskelig situasjon. For det første er det vanskelig å forstå hva som skjer, fordi det meste foregår på arabisk. I tillegg er det en ekstremt presset og truende situasjon, fordi de hele tiden er truet på livet. Det eneste de kanskje vet er at de er igjen der, og at det kanskje er noen sikkerhetsstyrker utenfor. Det er ekstremt presset fordi man ikke vet hva som kommer til å skje under et eventuelt stormingsforsøk, og man vet heller ikke hva som skjer dersom myndighetene ikke går med på deres krav, sier han, og legger til:
- Det er ikke lett for Algerie heller, for det med å slippe fanger er en skremmende tanke fordi det viser svakhet.
Han sier at i tillegg til algeriske militære, er det også sannsynlig at franske militære kan forsøke å gå inn.
- Men ofte lykkes de ikke, sier han.
Les også:
- En uoppklart og svært alvorlig situasjon
"Den enøyde" kan stå bak
Oljens brutale risiko
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.