- Uvanlig svensk pengepolitikk øker risikoen for bobler, konkluderer Danske Bank Markets i sin nyeste rapport om de nordiske landene.
Den svenske sentralbanken overrasket markedet 18. mars da den kuttet reporenten til -0,25 prosent, samtidig som at den økte de kvantiative lettelsene.
Argumentet for stimulansen var lav inflasjon og sterkere svenskekrone mot euroen.
- Den svenske økonomien står overfor en vanskelig balansegang. Rentekuttene de siste årene har allerede drevet boligprisene til historisk høye nivåer. Det er alltid risiko for at lave renter kan drive boligmarkedet enda høyere, noe som gjør de økonomiske konsekvensene av fremtidige rentehevinger meget betydelige, skriver Danske.
Brennhett boligmarked
Sverige har forsøkt seg på strammere kredittpraksis, men banken mener at det svenske boligmarkedet fortsatt er «brennhett».
Banken tror at det kan komme yttereligere pengepolitisk stimulanse i månedene fremover, ettersom sentralbanken ennå ikke har klart å svekke svenskekronen tilstrekkelig. I tillegg er det lite som tyder på at inflasjonen vil ta seg opp.
Det kan få dramatiske konsekvenser, advarer banken:
- Ytterligere stimulanse kan gjøre problemene enda større på lang sikt. På kort sikt, kommer imidlertid lave renter til å stimulere svensk økonomi og vi har derfor et optimistisk syn på den i årene fremover. Men spørsmålet blir om Sverige nå bare utsetter betalingen av en regning som vil komme uansett.
Ingen ufarlig omvei
Også valutastrateg Carl Hammer i SEB advarte i forrige uke om at Riksbankens stimulanse kan gi problemer på sikt:
- Riksbanken går ingen ufarlig omvei via negative renter og kvantitative lettelser for å beholde kronen på et svakere nivå. Mange hellige kyr er allerede blitt slaktet og sannsynligheten for valutaintervensjoner er ikke så lav som Riksbanken gir inntrykk av, mener Hammer.
Les også: - Stor sannsynlighet for at Norges Bank må kutte renten allerede i mai
- Nå er det valutakrig på ordentlig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.