Den rødgrønne opposisjonens soleklare ledelse har den siste uken krympet kraftig på flere målinger før søndagens valg. Det har gitt statsminister Fredrik Reinfeldt og de borgerlige blod på tann.
– Det er folket som avgjør, men vi er på vinnersporet, sier Reinfeldt.
Han kjører nå hardt på at de rødgrønne ikke har et avklart regjeringsalternativ å presentere for velgerne. Det kan ha hjulpet på oppslutningen.
– Alliansens kritikk av de rødgrønne for mangel på enighet og problemet ved en eventuell regjeringsdannelse ser enkelte velgere ut til å ha lyttet til, skriver statsviter Jenny Madestam på en TT-chat torsdag.
Kamp til siste slutt
Bare tre dager før valget viser en Sifo-undersøkelse at én av tre velgere fortsatt ikke har bestemt seg for hva de skal stemme. Blant unge er andelen hele 61 prosent.
– Det viser at denne siste delen av valgkampen er kjempeviktig, sier Socialdemokraternas partisekretær Carin Jämtin.
Hun varsler at sossarna kommer til å banke på dører, stille i debatter og på ulike måter snakke med velgerne helt til valglokalene stenger søndag kveld.
Alle partilederne møttes til debatt på TV4 torsdag kveld, og fredag stiller de samme åtte i SVTs studio. Til slutt møtes Reinfeldt og Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven til avsluttende statsministerduell på TV4.
Jobb og skole
Også helt på tampen av valgkampen har de sentrale temaene dominert debattene.
Torsdag viste nye arbeidsledighetstall at 7,8 prosent av svenskene var uten jobb eller på tiltak i august. Selv om ledigheten har gått ned fra 8,5 prosent for ett år siden, må Reinfeldt tåle hard kritikk for at han ikke har fått den ytterligere ned. De rødgrønne vil bruke statlige penger på å skape nye jobber og lover EUs laveste ledighet innen 2020.
«Stem på skolen», sier Folkpartiet og regjeringen. Men dalende PISA-resultater blant svenske elever har brakt alliansen på defensiven også på dette området.
Kaos i Riksdagen?
Hvordan situasjonen i Riksdagen blir etter valget, får også mye oppmerksomhet i valginnspurten.
Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) ser nemlig ut til å få støtte fra omkring 10 prosent av velgerne. Men ingen av de andre partiene vil samarbeide med SD.
Verken høyre- eller venstresiden ser ut til å få over 50 prosent støtte i valget. Dermed er en ny regjering avhengig av å skaffe seg flertall på tvers av blokkgrensene. Reinfeldt har lovt å gå av dersom de tre rødgrønne partiene samlet blir større enn de fire alliansepartiene, men Löfven har ikke vært like tydelig. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.