Norge har gjennomført en pensjonsreform som i store trekk innebærer at man må jobbe lenger og i flere år for å oppnå like stor pensjon fra folketrygden som etter det gamle pensjonssystemet.

Også i Sverige har man innført et nytt pensjonssystem.

Nå kommer den svenske forsikringskjempen Folksam, som er kundeeid slik Gjensidige var før det ble børsnotert, med en advarsel.

I en ny rapport skriver Folksam at pensjonsalderen må økes umiddelbart, og at man må begynne med å få opp den faktiske pensjonsalderen, skriver svd.se.

Selskapet viser til at utbetalte pensjoner blir stadig lavere i forhold til lønnen folk har når de går av med pensjon. Sverige har i dag ingen formell pensjonsalder. Regelen er at folk kan ta ut offentlig pensjon fra man er 61 år og fremover.

- Faller kraftig

- Allerede før det første kullet som i sin helhet omfattes av det nye systemet har blitt pensjonister ser vi at størrelsen på pensjonene faller kraftig, sier velferdsanalytiker Håkan Svärdman hos Folksam til svd.se.

Han viser til et regneeksempel i rapporten som viser forskjellen i inntekt mellom en pensjonist som har jobbet hele sitt liv i offentlig sektor, og som får både offentlig pensjon og tjenestepensjon, og en pensjonist som aldri har jobbet, og får garantipensjon pluss bostøtte, i snitt er 400 svenske kroner.

- Bonusen for et helt arbeidsliv er altså 400 kroner, sier Svärdman til avisen.

Ifølge Folksam er snittpensjonen i Sverige for personer født i 1947 i dag 16.400 kroner før skatt. Og da er tjenestepensjon inkludert. Det betyr ifølge forsikringsselskapet at over halvparten av disse har en pensjon som er lavere enn EUs fattigdomsnorm.

Også i Norge vil nok mange får seg en overraskelse den dagen lønn byttes ut med pensjon. En stor andel av befolkningen vet lite eller ingenting om sin egen pensjon. (krever innlogging).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Må jobbe seks år lenger for full pensjon


Så stor er forskjellen mellom den beste og dårligste pensjonssparingen