Den svenske sentralbanken Riksbanken holder styringsrenten uendret på minus 0,5 prosent, melder sentralbanken i en pressemelding torsdag.
Kun én av 13 økonomer som ventet ytterligere kutt i den svenske styringsrenten fra dagens nivå på minus 0,5 prosent. Resten ventet uendret rente, ifølge estimater som SME Direkt har hentet inn.
I en ny renteprognose varsler sentralbanken imidlertid at renten kan bli satt ytterligere ned. Neste år venter sentralbanken en styringsrente på minus 0,6 prosent. Tidligere ventet sentralbanken at renten ville holde seg på 0,5 prosent gjennom det neste året.
I 2018 venter sentralbanken at renten vil stige til minus 0,3 prosent og at den når positivt terreng igjen i 2019.
Lav inflasjon
«Konjunkturoppgangen i svensk økonomi fortsetter, men Riksbanken anslår at det kommer til å ta lengre tid for inflasjonen å nå målet på to prosent», opplyser sentralbanken i pressemeldingen torsdag.
Samtidig opplyser den at «sannsynligheten for at renten senkes ytterligere har økt».
Endringen av prognosen kommer etter at den underliggende inflasjonen siste 12 måneder, målt ved KPIF-indeksen som er justert for renteeffekter, endte på 1,2 prosent i september. Riksbanken ventet selv en inflasjon på 1,6 prosent i september.
Uendrede obligasjonskjøp
I tillegg til minusrente gjør sentralbanken også oppkjøp av statsgjeld i et forsøk på å presse rentene på lån med lengre løpetider nedover. Det er gjerne disse rentene bedrifter og huhsholdninger er stilt overfor når de skal låne penger.
Slike oppkjøp omtales gjerne som kvantitative lettelser (QE).
Programmet holdes uendret på 245 milliarder kroner, opplyser sentralbanken i pressemeldingen torsdag.
Fem av 13 økonomer som SME Direkt snakket med før beslutningen ble kjent ventet at Riksbanken allerede på dette møtet ville forlenge programmet for oppkjøp av gjeldsobligasjoner i markedet frem til sommeren neste år. Dagens program løper etter planen frem til nyttår.
Sentralbanken har fremdeles mulighet til å utvide programmet i forbindelse med rentemøtet i desember.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.