Øystein Stray Spetalen frykter det blir stille i skogen dersom han ikke får støtte blant Norske Skog-aksjonærene.

- Hvis dere ikke stemmer på oss blir det ikke stille i fjøset - men da blir det fryktelig stille i skogen.

Men opprørene, eller redningsmennene om du vil, fikk ikke flertall på den ekstraordinære generalforsamlingen.

Av de innleverte fullmaktene var det overveldende flertall mot Unionens forslag. Over 92 millioner aksjer som var representert ved fullmakt var i mot, mens 18 millioner stemmer var for.

Det gjøres dermed ingen endringer i bedriftsforsamlingen eller valgkomitéens sammensetning.

- Nå skal vi samle mer støtte, var Petter Stordalens raske kommentar til NRK rett etter avtstemningen.

- Vi har skjønt at vi ikke får flertall her i dag, men vi vil jobbe videre for å sikre aksjonærdemokrati i Norske Skog, sa Ove Gusevik i Unionen før stemmene ble talt opp torsdag.

Unionen har 5,94 prosent av aksjene i Norske Skog. 58,92 prosent av stemmene var tilstede under den ekstraordinære generalforsamlingen.

Her er planen
For første gang viste Spetalen hvordan Unionen as skal klare å få Norske Skog på rett kjøl. For trekløveret som kjemper om makt i den kriserammede papirprodusenten, er det om å gjøre å kvitte seg med gjelden så fort som mulig, slik at man kjøper seg tid til å vente på at konkurrentene må kutte kapasitet.

Ved å selge anleggene i Asia, Australia og magasinvirksomheten i Europa mener Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik at Norske Skog kan hente inn 15- 20 milliarder kroner.

Spetalen viste et lysbilde med anslag hentet inn fra internasjonale meglerhus over hva de ulike enhetene vil kunne være verdt ved salg.

For virksomheten i Asia anslås verdien å være seks til åtte milliarder kroner. Australia forventes å kunne hente inn fem til seks milliarder, mens man ifølge Spetalen kan få mellom fem og syv milliarder kroner ved å selge ut magasinpapirproduksjonen i Europa.

Nøkkelen i treerbandens plan er å "svette ut" selskapets konkurrenter. Konkurrentene Stora Enso og YPM Kymmene har langt større gjeld enn Norske Skog.

- Den som overlever og igjen får se lysningen i skogen, er den som ikke har gjeld, sa Spetalen fra talerstolen.

Petter Stordalen sier Unionen er klar for å redde Norske Skog. Også han langer ut mot deler av Norske Skog:
- Vi har god tid, og vi har god råd - Vi har god tid, og vi har god råd

Kritiserer eks-ledelsen
Spetalen ga i sin tale ramsalt kritikk av den tidligere ledelsen i selskapet - både administrasjonen og styret.

Ved de kjøp og salg selskapet har gjort de siste årene har de som har handlet med Norske Skog tjent store penger på bekostning av aksjonærene. Ved et tilfelle mente Spetalen at kjøperen kunne stå ved faksen og vente på tre milliarder kroner.

- Jeg vil understreke at vi har tillit til nåværende administrerende direktør og styreleder. De var ikke med da disse beslutningene ble tatt. Men det er et par av de andre i styret som burde se ned i gulvet akkurat nå, sier Spetalen.

Hen mener også man kan spare mye kostnader ved å kutte i administrasjonen på Oksenøen, samt konsulentbruken. Ifølge finansmannens utregninger kan dette kutte kostnadene med 100 millioner i året.

For å understreke at disse kuttene bør tas i toppen av selskapet, sa Spetalen:

- Trappene vaskes som kjent best fra toppen.

Spetalen og Stordalen får også passet påskrevet:

Les også: "Slakterne fra Aker Brygge" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.