Sykefravær koster penger. Mange penger.
I Norge er det anslått at hver eneste arbeidsdag er rundt 120.000 personer borte fra jobb.
SINTEF og NHO har beregnet at hver eneste fraværsdag koster bedriftene i gjennomsnitt 2600 kroner.
Årsakene til høyt sykefravær er også heftig debattert. Studier har for eksempel vist at opp til 59 prosent av korttidsfraværet på 1-3 dager kan skyldes alkoholbruk.
Det har derfor gjennom tidene vært mange forslag til hvordan sykefraværet kan reduseres. Innføring av karensdager har av mange blitt trukket frem som et effektivt virkemiddel, men politikerne har så langt ikke villet røre dagens sykelønnsordning.
Men det kan finnes enklere måter å få ned sykefraværet på.
Direkte sammenheng
Ifølge en fersk undersøkelse blir det færre fraværsdager hvis selskaper og det offentlige velger å la alle meldinger om fravær skje direkte til sjefen og ikke via epost, sms, eller telefonsvarer, skriver danske politiken.
Ifølge undersøkelsen blant 2000 private selskaper som det danske statistiske sentralbyrået har utført for blant annet Copenhagen Business School (CBS) er det en direkte sammenheng mellom hvordan sykdom blir rapportert til arbeidsplassen og mengden sykefravær.
- Det er mindre sykefravær der hvor man melder seg syk til nærmeste sjef. Man tvinges til oppmerksomhet, og ledelsen tar seg av situasjonen, sier professor ved CBS Niels Westergård-Nielsen til avisen.
Les også: Så mye koster en utbrent medarbeider
SAS tar lydopptak når ansatte informerer om sykdom
500 «syke» går på jobb i Posten hver dag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.