25 år på rad har 59-årige Claus Clausen fra Askøy utenfor Bergen stilt til start i utmattelsesprøvelsen Jotunheimen rundt, der han tråkker seg gjennom et slit som varer i 14–15 timer. Nærmest selvsagt deltar han også denne helgen, for 26. gang, noe som betyr at han har syklet samtlige ritt, totalt 10.750 kilometer.
Blodslit fra tidligere ritt blir fortrengt fra gang til gang, men ikke helt glemt.
– Jeg går i surr av historiene, men i 2010, da det regnet fra start til Lom, var det så kaldt at det var grusomt. Da tenkte jeg at dette skal være siste gangen. Men det går fort over. Man grugleder seg hver gang, sier Clausen.
I tilsammen rundt 375 timer – en halv måned av livet – har han sittet på sykkelsetet for å presse seg gjennom den blytunge rundturen på 430 kilometer.
– Jeg har syklet Trondheim–Oslo, men det synes jeg var for mye slakt og nedover. Jeg er liten og lett, og bakkene ligger for meg, sier Clausen.
50 ritt på rad
En som derimot er hektet på å slite sykkeldekkene ned Gudbrandsdalen, er Leif Grimstveit. Hvert år siden premieren i 1967, for straks et halvt århundre siden, har han trillet over mål i Trondheim–Oslo, eller «Styrkeprøven» som konkurransen kalles. Frem til 2011 var det to deltagere som var øverst på adelskalenderen, men nå er Grimstveit alene igjen på toppen med samtlige 50 ritt. Men han er i alle år blitt pustet i nakken av Arne Blakkisrud, som offisielt alltid vil være én gang bak så lenge Grimstveit stiller til start.
Blakkisrud har imidlertid syklet alle gangene, men var for ung til å delta det første året. Han fikk dermed ikke godkjent tid i det første rittet.
– Glem det der. Det er ikke noe å snakke om. Jeg har syklet 49 ganger, og det er bra. Det er bare slik det er, sier Blakkisrud, som fullførte årets ritt på 20 timer og 37 minutter.
Han avviser at det er noe kniving om å toppe adelskalenderen. Neste år er det uansett slutt. Da skal han sykle sitt 50. og siste ritt.
– Det er helt klart slutt da. Da jeg hadde 40 ganger, tenkte jeg at jeg skulle ta ti ritt til hvis helsen holdt. Man piner seg ganske så hardt. Det er beintøft, sier Blakkisrud.
«Merket» i samtlige ritt
At en helg år etter år er forbeholdt et bestemt slit, gjelder også for Øystein Graffer (54) fra Heggedal. Han sverger til å stille i hvert bidige birkebeinerritt. Nå er han medlem av en eksklusiv gruppe av ryttere som har «merket» i samtlige ritt siden det første rittet i 1993.
– Det er vel kun egen begravelse som snart er gyldig fraværsgrunn. Jeg sykler så lenge jeg har helse til det, om ikke i 20 år til så ti år, ler Graffer, som har deltatt 23 ganger på rad.
Han har vært med på hele bølgen fra da sykkelsporten lå nede på starten av 90-tallet.
Da var han en av dem som var for kjapp for matstasjonen underveis og måtte fylle drikke i nærmeste bekk. To tiår senere gikk startnumrene unna på under minuttet.
– Det har vært mye ødelagte sykler og et par år med skikkelig dårlige forhold. Men man kommer seg gjennom. Og det er noe å snakke om etterpå, sier Graffer.
Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.
LES OGSÅ:
Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitch øker salget: Har ledet Elkjøp til milliardløft (+)
Shipping Herman Bergshaven kan få 350 millioner (+)
– Dette fikke raskere enn vi trodde: Får bygge lakseanlegg for 2 milliarder kroner (+)
SE OGSÅ:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.