På en bratt sti innerst i Maridalen brytes stillheten av Knut Lønnqvist. Han dundrer nedover den smale stien på et stykke fulldempet ingeniørkunst med to hjul. Her er ingen raskere enn ham. Busker og steiner forseres med hastigheter opp mot 40 km/h. Over våte røtter og brune stier roterer tannhjulene fortere og fortere før de plutselig stopper opp nede på grusveien etter tre minutters intensiv sykling.

HOPP. Knut Lønnqvist hopper over et bratt og vanskelig parti på en av mange stier innerst i Maridalen.
HOPP. Knut Lønnqvist hopper over et bratt og vanskelig parti på en av mange stier innerst i Maridalen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Dette er min favorittsti i Oslo fordi flyten er så god, sier en andpusten Lønnqvist og tråkker seg opp igjen for å få enda en rask nedovertur.

Enduro-trend
Den nyeste rittformen blant syklister kalles enduro og er en konkurranseform hvor det sykles på stier i skogen. I motsetning til andre terrengsykkelritt måles tiden kun i noen av de morsomste nedoverbakkene. På strekningene mellom fartsetappene har syklistene god tid og sykler rolig opp til start. I enduro er det full fokus på nedoverbakkene.

- Enduro er å sykle en fin tur i skogen med kompiser hvor du tar tiden på de beste nedoverbakkene, men samtidig er dette helt klart racing. Fartsetappene er blodig alvor og det handler alltid om å være raskest, sier Lønnqvist som er en ivrig syklist i Oslomarka. Han sykler fort også på hverdager når han leker i skogen for å forberede seg til konkurranser.

SKOGSSYKLIST. På de raskeste stiene i Nordmarka kommer Knut Lønnqvist opp i 40 km/h med sin endurosykkel.
SKOGSSYKLIST. På de raskeste stiene i Nordmarka kommer Knut Lønnqvist opp i 40 km/h med sin endurosykkel. (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Det siste året har vært gjennombruddet for enduro. Etter at grenen ble  egen konkurranseform har populariteten eksplodert. På de dyre syklene har økningen I salg vært på over 30 % det siste året. Vi er utsolgt og sliter med å levere nok sykler til høstsesongen, sier Kjetil Lindblad som er deleier av sykkelbutikken Raske Sykler i Oslo.

Endurosykkelens brutale nedoveregenskaper kombinert med en stor satsning fra sykkelprodusentene på flere og billigere modeller har vært med på å øke interessen hos kundene. Etter at syklene fikk en litt lavere startpris har flere tatt seg råd til å kjøpe fulldempet terrengsykkel.

- Økningen kommer først og fremst fra skikjørere som ønsker å bedrive tilnærmet samme aktiviteten på sommerstid. For skifolket er endurotrenden som topptur på sykkel, sier sykkelimportør Tom Odongo i Speed Products som selger fulldempede sykler med en startpris på kr 30 000. Det siste året har han opplevd økning i salg av endurosykler på nesten 40 %.

Populær konkurranse
80twenty enduro series er navnet på den norske enduroserien. Navnet spiller på løypene som er bygd opp slik at fartsetappene består av 80 % nedoverbakker og 20 % oppoverbakker eller flat mark. På det første endurorittet i 2012 var det 16 påmeldte. Nå stiller omkring 100 syklister til start på hvert av de fem rittene i serien. Den økende interessen legges merke til i sykkelforbundet.

SKOGSSYKLIST. På de raskeste stiene i Nordmarka kommer Knut Lønnqvist opp i 40 km/h med sin endurosykkel.
SKOGSSYKLIST. På de raskeste stiene i Nordmarka kommer Knut Lønnqvist opp i 40 km/h med sin endurosykkel. (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Vi er opptatt av å legge til rette for at enduro kan bli en normal konkurranseform som får enda flere til å sykle. Grenen appellerer til mange og jeg tror det kan bli en massemønstring rundt enduro som får frem flere sykkeltalenter og trigger nye sykkelmiljøer, sier Silje Katarina Holmsen som er leder i Sykkelforbundets grenutvalg for utfor og enduro.

Hun sier dette kan være starten på en megatrend og at endurosykling foreløpig har hatt mer fokus på vennskapelig kniving enn alvoret som kjennetegner toppsatsningen i for eksempel landeveissykling.

Oslos alper
Blant ivrige endurosyklister kalles de høyeste kollene og åsene innerst i Maridalen for Maridalsalpene. Her ligger bortgjemte og teknisk vanskelige stier fulle av røtter, steiner og naturlige utfordringer. Dermed er det et perfekt sted for erfarne endurosyklister som ønsker å utøve sin form for friluftsliv.

Fra toppen av sin favorittsti kan Knut Lønnqvist se helt ned til Oslofjorden før han klikker skoene i pedalene og skyter fart nedover skogen. Innersvinger, raske linjer og små hopp. Det meste går automatisk . Alt for å komme raskest mulig ned.

- Min måte å bruke oslomarka på er ganske lik mange andres. Formålet er rekreasjon og trening, men jeg velger å sykle istedenfor å gå eller løpe på dette enorme nettverket av stier, sier Lønnqvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.