Samsung ligger ikke på latsiden. I sommer har de lansert ikke mindre enn fire telefoner med trykkskjermbehandling. Den det har vært snakket mest og lengst om er I8910, eller Omnia HD som den mer folkelig kalles.
I fjor lanserte Samsung trykkskjermtelefonen Omnia. Den fikk av meg og andre anmeldere en lunken mottakelse ettersom brukervennligheten ikke traff helt i mål. Etter dette skiftet Samsung takt og Omnia HD har fått Symbian S60 som system, i stedet for Windows Mobile som Omnia hadde. Dette har vist seg å være et meget godt trekk.
Design
Det er ikke så mye å si om utseendet til Omnia HD. Det som skiller den fra andre trykktelefoner er først og fremst størrelsen. Den har 3,7 tommer skjerm og er ganske tung, men det er jo også en nødvendig følge av den store skjermen. Telefonen er solid skrudd sammen, og i likhet med Samsung Innov8 har den noe Nokia-aktig over seg. De sorte dekslene med sølvblanke detaljer kunne godt tilhørt en av Nokias N-serie telefoner.
Samsung er opptatt av bildekvalitet og på baksiden finner vi et objektiv for kameraet som er på åtte megapiksler. Linsen er ikke forsøkt bortgjemt, men er stikker heller ikke fram som en sår tommel.
Touch-system
Samsung har kjøpt lisens for Nokias Symbian S60 operativsystem og grensesnitt. For de som kjenner til 5800 Xpress Music og N97 fra Nokia vil betjeningen av telefonen være svært kjent. Det er også bra, for dette er et fornuftig og funksjonelt grensesnitt for trykktelefoner. Samsung har selvsagt laget en egen utforming av knapper og skjermbilder, kanskje med litt blandet hell. Heldigvis kan man velge mellom en svært fargerik og en mer konservativ versjon av systemet.
Selve skjermen til Samsung er svært nøyaktig og gir god respons på trykk og bevegelser og det er ikke noe problem med denne delen.
Det er imidlertid et lite problem med Samsungs egentilpasning av hvileskjermen. Den har støtte for Samsungs widget-system, som lar brukeren komponere sin egen hvileskjerm ved å plassere småprogrammer på skjermen. Man kan lage seg tre slike skjermer med forskjellig oppsett. Ideen er god og med 3,7 tommer skjerm får man også plass til noen funksjoner, men det er skuffende få gode widgets å velge i. Her henger Samsung langt etter Nokia og HTC.
Ingen arbeidshest
For de som skal ha en telefon til jobbruk og som er avhengig av å kommunisere på farten er ikke Omnia HD et godt valg. Den har støtte for fjernsynkronisering mot Exchange, men Samsung bruker RoadSync fra DataWiz som program for dette og det er verken effektivt eller brukervennlig. Når man i tillegg ikke får oppdateringer om ny e-post på skjermen, eller en lett tilgjengelig liste over kommende avtaler faller telefonen brutalt gjennom på bedriftsfunksjonene.
Lommekino
Den store, gode skjermen på Omnia HD kommer til sin fulle rett når man ser på film. Den viser utrolig gode bilder av video som er tilpasset formatet. Omnia HD kan vise samme kvalitet som tv-er med HD Ready, det vil si 1280x720 piksler og 24 bilder per sekund. Skjermen er tilpasset 16:9 bredskjermformat. Det er imponerende å se kvaliteten på filmene Samsung har gjort tilgjengelig. Vil du se film på telefonen din, er Omnia HD het.
Også for de som liker å lage film er Omnia HD en god telefon. Den kan gjøre videoopptak i samme kvalitet som den viser, altså HD Ready. Dette er imponerende på papiret, men også i virkeligheten klarer Samsung å levere. I hvert fall sammenlignet med andre mobiltelefoner. Dersom du gjerne tar noen opptak nå og da, men ikke lager de mest avanserte redigerte hjemmevideoene er kvaliteten god nok. Med så heftige muligheter innen film skulle vi ønske Samsung hadde spandert 32 eller 64 GB internminne i stedet for de 16 GB som er. De er jo tross alt verdens ledende produsent av minnekretser.
Konklusjon
Samsung Omnia HD er stor og tung, men det må den også være for å gjøre det den skal. Dette er den overlegent beste telefonen for videovisning og – opptak på markedet i dag. Men om du ser etter en mobil som er god på e-post og kalenderhåndtering kan du se en annen vei.
Les flere tester i vår testseksjon.
Les også:
Mobilen for deg som vil ha pc i lommen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.