Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deltok tirsdag i en debatt under Arendalsuka om masseinnvandringens utfordringer. I et intervju med DN forteller hun om støtten fra kristne velgere. Og hvor viktig det nå er å følge med på asylstrømmen ettersom Norge nå er blitt mer liberalt enn Sverige, i hvert fall på et punkt.
- Jeg opplever stor støtte blant kristne. Jeg får mange tilbakemeldinger om at de ber for meg. De sender meg oppmuntrende hilsener. Det er veldig hyggelig. Men det vil nok variere. Jeg mener Frp og Kristelig Folkeparti har mye felles, og at vi bør fortsette å samarbeide. De bør ikke gå til Ap, for jeg kan ikke se at KrF har så mye til felles med Ap, for eksempel på familieverdier, sier Listhaug.
Hun er den i Frp som sterkest har profilert seg som en kristen politiker. Det har ført henne til mange bibelstevner opp gjennom årene. I Dagsnytt Atten ifjor ga Frps Sylvi Listhaug en kristen teologisk begrunnelse for hvorfor vi ikke skal hjelpe syriske flyktninger i Norge, men i nærområdene. «(…) Det var jo det Jesus var opptatt av, at du skulle hjelpe flest mulig, og da handler ikke det om å hjelpe veldig mange i Norge.»
Kloke svensker
Masseinnvandringen, som var temaet for Listhaug tirsdag, er det først og fremst Sverige som har fått kjenne på, et land som i 2014 og 2015 tok imot 244.000 flyktninger, et par hundre tusen flere enn Norge i samme periode. Nå strammer svenskene kraftig inn, blant annet på muligheten for familiegjenforening.
- Det er en erkjennelse fra svenskenes side at det ikke nytter å ha åpne grenser og en naiv innvandringspolitikk. For det gir store problemer, også når det gjelder integrering. Det er en sterk sammenheng mellom integrering og innvandring, sier Listhaug til DN.no
Hun antyder at svenskenes innstramming kan gjøre det mer attraktivt å komme til Norge isteden.
- Vi må nå følge nøye med for med den modellen fra Arbeiderpartiet på familiegjenforening vil det nå bli en mer liberal praksis enn det Sverige har. Da er det all grunn til å følge med hva som skjer videre.
- Vi vil ha en mer liberal politikk enn Sverige?
- Ja, på familiegjenforening, knyttet til dem som får opphold på humanitært grunnlag. I Sverige heter det subsidiær beskyttelse. Hvis det kommer et stort oppsving med antallet asylsøkere, bør vi vurdere nye grep. Nå ligger vi på bunnen i Norden i antall asylsøkere som kommer. Vi ligger også lavere enn Danmark, som vi tradisjonelt har ligget høyere enn. Akkurat nå er bildet bra som jeg håper fortsetter, for det gir oss et pusterom til å integrere dem som kom ifjor, sier Listhaug.
Ville være strengere
Listhaug vil ikke svare klart på om Norge generelt er strengere eller mer liberale enn Sverige nå.
- Det varierer fra punkt til punkt. Vi fikk til viktige innstramninger ifjor, men så var jeg tydelig på at jeg skulle ønske det ble strengere på familiegjenforening og enslige mindreårige, sier hun.
- Hvis asyltallene fortsetter å være lave, hvordan tror du det påvirker stortingsvalget neste år?
- Det er vanskelig å si, men jeg tror dette er en sak mange er opptatt av. Jeg tror de fleste ser at dette er en sitausjon som vi kommer til å stå i i mange år fremover fordi Europa er så attraktivt. Det finnes så mange mennesker som er villig til å risikere livet for å komme hit. Ikke for at de har krav på beskyttelse som flyktning, men fordi de lever et vanskelig liv. Svaret er å prøve å bygge opp disse landene, å hjelpe i nærområdene. Ikke at man skal ta store antall mennesker til Europa, sier Listhaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.