– Syria er rede til samarbeid og koordinering på regionalt og internasjonalt nivå, sa utenriksminister Walid al-Moualem på en pressekonferanse i hovedstaden Damaskus mandag.
På spørsmål om hvorvidt regjeringen kan tenke seg å samarbeide med USA og Storbritannia, svarte al-Moualem: – De er velkomne.
Han understreket imidlertid at alle luftangrep mot opprørere i Syria må samordnes med regjeringen til president Bashar al-Assad. I tillegg framholdt han at luftangrep i seg selv ikke er nok til å nedkjempe ekstremistene i Den islamske staten (IS).
– Kjemper ikke sammen
USA har i flere år støttet moderate opprørsgrupper i Syria, men de siste ukene har amerikanske fly bombet IS i Irak. Samtidig har Assad-regimet trappet opp sine angrep på IS i Syria.
Tross den felles fienden har amerikanske myndigheter avvist at USA og Syria kjemper på samme side.
– Jeg vil på det sterkeste tilbakevise ideen om at vi er på samme side når det gjelder hva vi gjør, sa talsperson Marie Harf i det amerikanske utenriksdepartementet i forrige uke.
Hun hevdet at Assad-regimet selv har latt IS få vokse fram som en viktig aktør i den syriske borgerkrigen. Mange analytikere mener Assad i en periode lot være å angripe IS slik at opprøret i landet skulle få et sterkere preg av ekstrem islamisme.
Motivet var angivelig å sette en stopper for støtten som noen av opprørsgruppene har fått fra vestlige land og andre utenlandske aktører.
Advarer
Al-Moualem varsler at luftangrep inne i Syria som ikke er avklart med landets regjering, vil bli ansett som utenlandsk aggresjon. Konsekvensen kan i så fall bli at Syria skyter ned amerikanske fly.
– Vi foreslår internasjonalt samarbeid og koordinering for å unngå dette, sier utenriksministeren, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Han mener et eventuelt samarbeid må ha som formål å iverksette en nylig vedtatt FN-resolusjon om bekjempelse av ekstreme islamistiske opprørere i Syria. Resolusjonen krever at finansieringen og tilstrømningen av utenlandske krigere til IS og Nusrafronten – al-Qaidas syriske gren – må stanses.
Rykker fram
IS' stillinger i Raqqa-provinsen nord i Syria ble bombet av syriske kampfly i forrige uke. Likevel har ekstremistene fortsatt å rykke fram.
I Raqqa har de erobret områder som tidligere var kontrollert av regjeringshæren, og i provinsen Aleppo har de sikret seg områder som andre opprørsgrupper har kontrollert.
I helgen erobret IS flybasen Tabqa, regjeringshærens siste skanse i Raqqa-provinsen. Dermed kontrollerer IS nå for første gang en hel syrisk provins.
Over 170 regjeringssoldater skal ha blitt drept i kampene om basen, og resten av hærstyrkene i området er trukket ut. Noen av de drepte soldatene er angivelig blitt halshogd og vist fram i provinshovedstaden Raqqa, som er blitt IS' viktigste bastion.
Også i Irak er IS gjentatte ganger blitt anklaget for drap på krigsfanger. I tillegg skal opprørerne ha stått bak massakrer på religiøse minoriteter. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, uttalte mandag at IS kan ha begått forbrytelser mot menneskeheten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.