Hver femte norske student har alvorlige psykiske plager.
Det viser en ny, landsomfattende undersøkelse om norske studenters psykiske og fysiske helse.
– Undersøkelsen tyder på at det er dobbelt så mange studenter som sliter med psykiske plager i forhold til befolkningen generelt i samme alder, sier Kari Jussie Lønning, leder for styringsgruppen og leder for helsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, i en pressemelding.
Studentenes helse og trivselsundersøkelse (Shot) baserer seg på svar fra over 13.600 studenter tilknyttet 10 studentsamskipnader.
– Slår sprekker i idyllen
Leder Anders Kvernmo Langset i Norsk studentorganisasjon (NSO) kaller tallene dramatiske.
– Det slår sprekker i studentidyllen, særlig når vi ser at det er blitt markant verre. Sist undersøkelsen ble gjennomført sa 14 prosent at de slet psykisk, nå sier 19 prosent det samme, sier han til DN Talent.
– Noen tanker om hvorfor?
– Vi har tidligere sett av én av fire studenter er ensomme i studietiden, at de mangler nære relasjoner på studiestedet sitt. Mange flytter til en ny by for å studere, du har mer frihet, mer ansvar, må strukturere dagen din selv. I Nokuts studiebarometer som kom tidligere i år så vi også at oppfølging og veiledning er det studentene er mest misfornøyde med.
– Når man ser faktorene i sammenheng – økte faglige krav, ensomhet, dårlig oppfølging – er det ikke vanskelig å forstå at mange sliter med lav studiemestring, sier han.
Les flere saker om studieliv på DN Talents temasider.
Særlig økning blant kvinner
Det er dobbelt så mange kvinner som oppgir å ha psykiske plager (24 prosent) som menn (12 prosent). Ifølge undersøkelsen har andelen med alvorlige psykiske symptomplager økt blant begge kjønn siden undersøkelsen sist ble gjennomført i 2010, men økningen er tre ganger større blant kvinner enn menn.
– Vi er særlig bekymret for økningen i psykiske plager hos kvinner siden forrige undersøkelse, og vil diskutere dette videre med både helseministeren og utdanningsinstitusjonene, sier Lønning.
Det er også dobbelt så mange kvinnelige studenter som oppgir å ha eksamensangst og redsel for muntlige fremlegg.
– Vi ser at kvinnelige studenter sliter mer med opplevelsen av å mestre studiene enn mannlige studenter, selv om de gjennomfører like bra og heller ikke stryker oftere. Dette betyr at de tar studiekravene enda tyngre inn over seg, forklarer Lønning.
– Dyrt, men det hjelper
Studentleder Kvernmo Langset etterlyser flere oppfølgingstilbud for studenter.
– På lang sikt bør flere starte forebyggende prosjekter, slik som UiO og NTNU har vært flinke til med ForVei-prosjektet. Her får alle studentene tilbud om å snakke om hvordan de mestrer det å være student. Det har vist gode resultater både på frafall og trivsel. Det er dyrt, bare på MatNat-fakultetet i Oslo koster dette 1,5 millioner kroner i året. Men det hjelper jo, da, sier han.
– Det som ikke er så dyrt, men som hjelper mange, er et lavterskeltilbud. For mange er det nok å ha to-tre timer inne hos en fagperson for å hindre at problemene utvikler seg til å blie enda mer alvorlige, sier Kvernmo Langset.
Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.