Den europeiske sentralbanken ECB holdt i dag styringsrenten uendret på 1,0 prosent. Men til tross for at sentralbanken beholder renten på et rekordlavt nivå har markedsrentene steget de siste ukene.
Sentralbankens beslutning om å trekke likviditet ut av det europeiske banksystemet tidligere denne måneden kan være bakgrunnen for renteoppgangen, mener analytikere.
1. juli måtte europeiske banker betale tilbake tilsammen 442 milliarder euro da det ekstraordinære, 12-måneders likviditetlånet fra sentralbanken forfalt. Banken valgte å ikke tilby en ny fasilitet med like lang løpetid for å ta ut overskuddslikviditet fra markedet.
Flere banker rullerte lånet ved å skaffe finansiering gjennom tilsvarende lån med kortere løpetid fra sentralbanken. I en auksjon dagen før forfall på 12-månederslånet ble det tildelt 132 milliarder euro i et tremånederslån, mens det ble tildelt 111 milliarder euro i et seksdagerslån samme dag som 12-månederslånet forfalt.
Totalt ble det rullert 243 milliarder euro, noe som reduserte overskuddslikviditeten med rundt 200 milliarder euro.
Skjør situasjon
I etterkant av forfallet har imidlertid rentene i pengemarkedet steget. Dette er markedet hvor bankene låner penger av hverandre. Høyere pengemarkedsrenter kan føre til at bankene krevere en høyere rente fra kundene, siden bankenes finansieringskostnader stiger.
Høyere renter ut til kundene kan imidlertid skape ytterligere problemer for en europeisk økonomi som allerede befinner seg i en svært skjør situasjon.
- Spørsmålet som Trichet må svare på er om ECB vil tolerere høyere markedsrenter på det nåværende tidspunkt. Det er diskutabelt om disse rentene er det riktige nå, sier rentestrateg Christoph Rieger i Commerzbank til Bloomberg News.
De statsfinansielle problemene som er blitt avdekket i flere av eurosonens medlemsnasjoner i løpet av våren har ført til at landene har opplevd at tilliten blant investorene har stupt. Tillitssvikten har ført til at mange land nå må gjennomføre kraftige budsjettinstramninger for å få orden på finansene igjen. Samtidig tviler markedet på soliditeten i europeiske banker som har lånt ut penger til de samme nasjonene.
EU har derfor besluttet å gjennomføre stresstester av bankenes motstandsdyktighet mot en ytterligere forverring av situasjonen.
Tillitssvikten har også ført til galopperende lånekostnader for flere av eurosonens medlemsland. I et forsøk på å få ned rentene har ECB gjennomført et program for tilbakekjøp av statsobligasjoner.
Som et rentehopp
Renten på tremånederslån i euro i pengemarkedet har steget til 0,8 prosent, det høyeste nivået på ti måneder. I mars var nivået på 0,63 prosent.
- Mindre likviditet i sysetemet fører til en markert oppgang i pengemarkedsrentene, noe som i tiden før krisen bare ville skjedd dersom styringsrenten ble satt opp, sier sjeføkonom Jürgen Michels i Citigroup til Bloomberg News.
Renten på lån over natten i pengemarkedet steg til 0,542 prosent 30. juni etter at den var på 0,295 prosent 3. juni.
Michels tror overnatten-renten vil stige til 0,8 prosent innen oktober i år.
Både Citigroup og Commerzbank tror ECB kan komme til å tilby seksmånederslån for å få opp likviditeten i systemet og dermed dempe oppgangen i pengemarkedsrentene.
Tørt krutt
Økonomene i Danske Bank har imidlertid ikke tro på at en slik løsning kommer nå.
- Vi tror ikke ECB kommer til å annonsere et nytt seksmånederslån eller andre nye ekstraordinære tiltak på dette møtet, skriver seniorøkonomene Frank Øland Hansen og Lars Tranberg Rasmussen i en oppdatering fra Danske Bank i forrige uke.
De tror istedet at sentralbanken kan komme med tiltak dersom resultatene fra stresstestingen av bankene viser at bankene er mer sårare enn ventet.
Resultatene fra stresstestene offentliggjøres 23. juli.
- ECB har nok kanskje allerede en god idé om utfallet av testene, men vi tror de ønsker å holde kruttet tørt inntil resultatene av stresstestene blir kjent i stedet for å bruke det på forhånd, skriver Danske Bank-analytikerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.