To dager etter nyttårsaften er børsene i Japan, Kina, USA og Storbritannia stengt, og nyhetsbildet i finans og økonomi virker stillestående, til tross for stor spenning både i eurosonen og i Iran. Mot slutten av uken øker imidlertid spenningen raskt.
Det er særlig nøkkeltall fra USA som holder investorer på pinebenken. Fredag kommer tallene det knytter seg aller størst spenning til - nemlig sysselsetningstallene for desember. Forventningene er på en stigning på 150.000 nye jobber.
Mest usikkerhet er det fortsatt rundt eurosonen. Mandag om en uke møtes statslederne i Tyskland og Frankrike til nok et toppmøte om den økonomiske krisen i eurosonen, og i Iran presser terrorbalansen mellom Iran og USA oljeprisene.
Bedring i USA?
Allerede i morgen kommer tall for amerikanske innkjøpssjefers forventninger og et referat fra den amerikanske sentralbankens siste møte som har potensial til å påvirke markedene.
Nordea skriver i sin morgenrapport at det ikke kom nye politikktiltak på siste Fed møte, "men vi tror referatet som vi får denne uka vil vise en fortsatt diskusjon av mulighetene for nye tiltak. Diskusjonen av mulige endringer i kommunikasjonen vil bli fulgt nøye. Vi regner det som sannsynlig at Fed på møte 24-25 januar presenterer anslag for rangen for styringsrenten og at ukens referat kan antyde at et slik skifte i kommunikasjon er sannsynlig."
Nordea tror at tallene samlet vil bekrefte inntrykket av en moderat bedring i amerikansk økonomi. Det sier Erik Bruce i selskapets webtv-sending i dag. Nordea tror på vekst sysselsetingen, men antar 125.000 nye jobber, som er litt under analytikernes gjennomsnittsforventning.
Dollaren styrker seg på den amerikanske økonomiens relative styrke, og lå mye av romjulen over seks kroner. I dag ligger den rundt 5,99 kroner.
Les mer: Dollaren fortsatt over seks kroner
Første julehandelstall
I Norge arrangerer NHO sin årskonferanse torsdag, og det kommer tall for detaljhandelen i november fredag. Dette regnes som starten av årets julehandel, og er et betydningsfullt tall i en urolig verdensøkonomi. Forventningene i Norge er en nedgang på 0,5 prosent for november.
Erik Bruce i Nordea Markets sier at disse tallene gir en indikasjon, men at det ofte er vanskelig å skille november fra desember når det gjelder julehandelen.
- I år hadde vi en full uke før julaften, det kan ha ført til at vi handlet mer i desember, men det vet vi ikke helt, sier han, og påpeker at tall fra kredittkortbruk og kjøpesentre spriker.
- Når vi har fått desember tallene tror vi fasiten blir en grei oppadgående trend i detaljhandelen, skriver banken i sin morgenrapport.
Bruce mener det er forbrukerne som blir avgjørende for hvordan det går for den norske økonomien fremover, der oljesektoren drar opp mens eksportindustrien er ventet å dra ned.
Begredelig børsår
Også privat forbruk i eurosonen offentliggjøres fredag.
Med start i morgen kommer også tall for de forskjellige europeiske landenes innkjøpssjefenes forventninger ut over uken. Denne målingen indikerer aktivitetsendringen i industrien.
I sin nyttårstale advarte Angela Merkel om at 2012 ”uten tvil” ville bli mer vanskelig enn 2011. Arbeidsledigheten i eurosonen, som begynte å falle våren 2010, har de siste seks månedene steget med 630.000, skriver DNB Markets i dag.
- Ved inngangen til 2012 er kanskje det mest oppløftende man kan komme med at mye elendighet allerede synes priset inn, med nokså svak underliggende vekst og stor fare for et nytt tilbakeslag, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.
Banken oppsummerer at det i sum ble et begredelig år i markedene. Ifølge tall fra Bloomberg mistet de globale børsene innpå 6300 milliarder dollar i verdi, tilsvarende ni prosent av globalt BNP.
Les også: - 60 prosent sjanse for euro-brudd i år
Usikre greske papirer
Det eneste sentrale nøkkeltallet fra Europa som ble kunngjort mandag var endelige tall for De europeiske innkjøpssjefenes forventingsindeks (PMI), som kom inn på linje med forventingene. Kinesisk PMI, som ble kunngjort søndag, steg til 50,3 poeng i desember, fra 49,0 i november og ventet 49,1.
Tyske og franske statsrenter ble handlet høyere mandag. Utviklingen til gresk statspapirer skilte seg ut, der renten på toåringen falt kraftig, mens den tiårige renten steg markert.
Europeiske børser som var åpne tok fatt på det nye året med oppgang. Den felleseuropeiske indeksen FTSEurofirst 300 gikk opp med en prosent i løpet av handelsdagen, og fikk dermed sitt beste stengeresultat på to måneder.
I Paris endte CAC-40-indeksen med en oppgang på 1,98 prosent, og i Frankfurt steg DAX 30-indeksen hele 3,0 prosent.
Les også: Merkel og Sarkozy møtes neste uke
DNB kvitter seg med fjorårets skuffelser
Iran markerer seg ved skipsleden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.