Mandag kom norsk statistikk som viste en sterkere prisvekst enn ventet i januar.

Kjerneinflasjonen, som er blant Norges Banks foretrukne mål på prisveksten, steg med 2,4 prosent på årsbasis. Sentralbanken har som mål at prisveksten over tid skal være på 2,5 prosent. At inflasjonen nå er så nær målet gjør at troen på et rentekutt reduseres.

Sterkere krone
Markedet responderte umiddelbart med å sende pengemarkedsrentene markert opp og kronen sterkere mot flere av de store valutaene.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener reaksjonen viser at det har vært priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt.

- Den nedsiderisikoen blir redusert i dag, sier Haugland til DN.no.

Hun tror likevel ikke at sentralbanken vil svare med å sette opp renten.

- Jeg kan ikke se noe i disse tallene som får Norges Bank til å brått signalisere at de vil heve rentene, legger hun til.

Haugland peker på at det er utviklingen over tid som er viktig når Norges Bank vurderer rentebanen. Hun mener at blant annet lavt kostnadspress og stigende arbeidsledighet i teorien skulle tilsi en inflasjonsvekst godt under nivået i januar på 2,4 prosent.

- Vi tror ikke rentebanen blir hevet, som dagens inflasjonstall kan få noen til å tro. Vi mener Norges Bank vil holde renteplanene uendret på dagens nivå, sier Haugland til DN.no.

På den sterke siden
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener inflasjonen er på den sterke siden av hva Norges Bank har sett for seg.

- Dette trekker isolert sett i retning av en høyere rentebane, sier Bernhardsen til DN.no.

Nordea Markets-analytikeren peker imidlertid på at flere avgjørende tall før rentemøtet i mars, men at det så langt er et ganske entydig bilde av en noe sterkere inflasjon.

LES OGSÅ: <i>Derfor skal boligprisene falle videre</i>

- I våre prognoser har vi inne rentekutt fra Norges Bank. Skulle inflasjonen fortsette å overraske på oppsiden, bidrar imidlertid det til å trekke rentebanen opp. I tillegg styrker kronen seg noe, etter å ha vært for svak til å kutte renten, sier Bernhardsen.

Nordea Markets' prognoser viser to rentekutt i 2014. Disse vil komme i juni og september.

Høyere importpriser
Før dagens inflasjonstall ble sluppet, ventet analytikerne i gjennomsnitt at kjerneinflasjonen ville være på 2,0 prosent på årsbasis i januar, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Fasiten viste altså en prisvekst som var 0,4 prosentpoeng høyere.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets sier at den overraskende prisveksten skyldes høyere importpriser, som steg 1,6 prosent på årsbasis i januar. Kronen svekket seg betydelig ifjor, og dette har medført dyrere importpriser på utenlandske varer. Effekten har slått raskere ut enn Norges Bank ventet. Sentralbanken så for seg en vekst i årlig importert inflasjon på 0,2 prosent i januar.

- Importert inflasjon har nå steget mer og tidligere enn Norges Bank ventet. Det ser ut som effekten fra kronen har kommet tidligere enn de trodde, sier hun.

- Samtidig er innenlandsk inflasjon faktisk lavere enn det Norge Bank har lagt til grunn. Med disse inflasjonstallene, og den svake kursen vi har hatt i det siste, tror jeg Norges Bank kommer til å holde renten i ro i mars, sier Due-Andresen til DN.no

LES OGSÅ:

<i><b>Kronen gikk syv øre i løpet av minutter</b></i>

<i><b>DNB-sjefen: - 10 % i egenkapital kan være mer enn nok</b></i>

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.