En gjeldskrise er nærmest uunngåelig i Italia, mener tankesmia CEBR. Italias statsminister Silvio Berlusconi hevder på sin side at landets økonomi er bunnsolid.
Kun sterk økonomisk vekst kan redde Italia fra mislighold av statsgjelden, fastslår CEBR i en ny rapport om Italia og Spania. Uten en betydelig økonomisk opptur vil Italia simpelthen ikke være i stand til å betjene statsgjelden, selv ikke med lavere rente enn i dag, ifølge den britiske tankesmia.
Ifølge CEBR vil Italias statsgjeld øke fra 128 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i dag til 150 prosent i 2017 dersom den økonomiske veksten og renta holder seg på dagens nivå.
Og selv om rentenivået skulle falle til 4 prosent, vil statsgjelden ligge på 123 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2018, ifølge tankesmias beregninger.
De siste dagene har renta på italienske statsobligasjoner steget til over 6 prosent, et nivå det på sikt vil bli svært vanskelig å håndtere.
Stimuleringsplan
Selv har Italia satt seg som mål å bli kvitt hele statsgjelden allerede innen 2014 gjennom en stram budsjettpolitikk, men i finansmarkedene er uroen fortsatt stor som følge av den svake økonomiske veksten i landet.
Italia opplevde en økonomisk vekst på bare 0,1 prosent i første kvartal i år og har derfor et sterkt behov for å stimulere til økt økonomisk aktivitet.
Italias statsminister Silvio Berlusconi avviser på sin side at landet er på vei inn i en gjeldskrise. Landets økonomi er undervurdert, mener han.
– Vi har en bunnsolid økonomi, våre banker har likviditet og er betalingsdyktige, sa Berlusconi i en tale til nasjonalforsamlingen onsdag.
Men statsministeren sa også at landet trenger en ny handlingsplan for å få i gang økonomisk vekst i landet, og at en slik plan trengs omgående.
– Vi trenger nå en handlingsplan som svarer markedene. De ønsker å se at Italia er klar for å ta de nødvendige stegene som sikrer økonomisk vekst til tross for vår store gjeld, sa Berlusconi.
Skuffet av Berlusconi
Italias regjering skal nå i forhandlinger med italienske fagforbund og med opposisjonen for å forsøke å få på plass et forlik om den nye stimuleringsplanen for landets økonomi.
Onsdag uttalte fagforbundet CGIL imidlertid at Berlusconis tale til nasjonalforsamlingen om stimuleringsplanen var skuffende og en dårlig start på forhandlingsløpet. Berlusconi var for lite konkret, ifølge CGIL.
Også analytikere kritiserer Berlusconi for å være for lite konkret.
– Vi forventet ikke stort, men innholdet var likevel nokså skuffende, sier Chiara Corsa i Unicredit om Berlusconis tale.
– Han viste ingen vilje til å framskynde sparetiltakene til neste år, noe vi hadde håpet han ville gjøre, og som markedene ville satt pris på, sier hun.
Sparetiltakene som Italias regjering har lagt opp til for å bli kvitt statsgjelden, trer for det meste i kraft etter valget i 2013.
Tror Spania klarer seg
Også Spania har den siste tida vært i de nervøse finansmarkedenes søkelys, men ifølge CEBR ser situasjonen lysere ut der enn i Italia.
Den spanske statsgjelden vil neppe overstige 75 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, ifølge CEBRs beregninger.
Tankesmia påpeker likevel at rentenivået på sikt må ned fra dagens nivå. De siste dagene har også Spania måttet tåle ei rente på over 6 prosent.
Les også:
Berlusconi: Italia er bunnsolid
Arbeidsledigheten er 9,9 prosent i ØMU-landene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.