Sandnes Sparebank SADG fikk ny toppsjef første juni, Svein Ivar Førland, og han startet jobben med en grundig gjennomgang av sparebankens kredittengasjement innenfor person- og næringslivsmarkedet.
Han fant ikke bare gull og grønne skoger.
Tar tap
I dag sendte banken ut et resultatvarsel der den opplyser at første halvår ender nå med underskudd på grunn av økte nedskrivninger i næringslivsengasjement.
Banken må øke de individuelle nedskrivningene med 112 millioner kroner i årets andre kvartal. Årsaken er negativ utvikling innenfor enkelte tapsutsatte næringslivsengasjementer.
Les analytikerreaksjonen her: - Vi liker bank
Banksjef Svein Ivar Førland sier det er snakk om en "håndfull kunder".
- Det er en liten gruppe og det er samme engasjementer som vi tidligere har hatt tapsnedskrivninger på, sier Førland til DN.no.
Totalt utgjør bankens tapsutsatte engasjementer nå 1,49 milliarder kroner, opplyser banken.
De økte nedskrivningene fører til at bankens resultat ved utgangen av første halvår vil være negativt. Selv om resultatet ikke er endelig klart, forventer banken at første halvår endte med et underskudd før skatt på mellom 55 og 65 millioner kroner.
Minus 55-65 millioner
Banken presiserer at de økte nedskrivningene bare gjelder næringslivsengasjementer som har vært definert som tapsutsatt siden fjerde kvartal 2008, og som det også tidligere er foretatt individuelle nedskrivinger på.
Ett av disse engasjementene ble reversert i andre kvartal ifjor, men det er nå avsatt for dette på nytt.
Dette er et stort engasjement, men det er kun en liten del av engasjementet som anses som tapsutsatt, skriver banken i meldingen. Førland opplyser overfor DN.no at denne nedskrivningen dessuten bare utgjør en liten del av de økte neskrivningene på 112 millioner kroner.
- Hvorfor ble den først reversert og siden tatt inn igjen i nedskrivningene?
- Det var nok en vurdering i forhold til markedssituasjonen, som beveger seg opp og ned, men det er vanskelig for meg å si hva som var vurderingen sist, for da var jeg ikke her. Det vi ser nå er at vi finner det rett å ha det inne, sier Førland.
Gjennomgang
Førland bekrefter at det var han som tok initiativ til gjennomgangen tidligere i sommeren.
- Ja. Det er en gjennomgang som gjøres av fagfolkene i banken. Det ender til slutt i en ledelsesmessig vurdering, som er min og styrets. Men innstillingen er min, det er riktig, sier Førland.
- Har det vært dårlige kontrollrutiner tidligere, siden dere oppdager forholdsvis store tapsnedskrivninger nå?
- Nei, jeg vil ikke si at kontrollrutinene har vært for dårlige. I denne typen vurderinger er et stort element av skjønn, og da er du avhengig av hvem som utøver det skjønnet. Nå har banken ny ledelse og da har vi utøvd det skjønnet som vi finner rett, sier Førland.
Han peker også på at det er gått tid siden gjennomgangen ved årsskiftet.
- Vi ser at det foreligger bedre informasjon enn det som kanskje forelå på det tidspunktet, noe som gjør det litt lettere å utøve skjønnet. Men det er klart at det har en betydning at man har skiftet ledelse og dermed får en ny person som utøver skjønnet.
Vanskelig jobb
Førland understreker at de økte nedskrivningene på 112 millioner kroner foreløpig kun er regnskapsmessige neskrivninger og ikke konstaterte tap.
- Grunnen til at vi tar nedskrivningene er at vi vurderer dem som risikoutsatte. Den vanskelige jobben begynner nå. Den består i å sørge for at det ikke blir reelle tall av det, sier Førland.
Banken venter mer normale resultater i årets tredje og fjerde kvartal slik at årsresultatet ender svakt i pluss.
- Når vi nå har gjort en gjennomgang forventer vi at både driftssituasjonen og tapssituasjonen vil være normalisert fremover, sier Førland.
Les også: Kjøp, kjøp, kjøp, over hele linjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.