- Resultatet gjenspeiler utviklingen i kapitalmarkedene, som i 2011 var preget av store aksjefall og økende usikkerhet rundt statsgjeld i euroområdet, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland (oljefondet) på vegne av Finansdepartementet.
Oljefondet tapte 86 milliarder kroner ifjor, noe som tilsvarer en negativ avkastsning på – 2,5 prosent. Samlet var resultatet 0,1 prosent lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser.
Oljefondet fikk tilført 271 milliarder kroner fra staten ifjor, det høyeste beløpet siden 2008.
Mer enn halvparten av fondet i Europa
Aksjeinvesteringene trakk fondets avkastning ned. På disse investeringene hadde fondet en avkastning på – 8,8 prosent. Hele 60 prosent av fondets investeringer står i aksjer, etter at fondet vektet seg kraftig opp i aksjer i årene 2007- 2009. I august begynte fondet å kjøpe seg opp i igjen i aksjer, for første gang på to år.
Det er i stor grad kursfall i europeiske aksjer som har gitt det dårlige resultatet. Fondet hadde halvparten av sine aksjer i Europa ved utgangen av året, og fondet kjøpte aksjer for totalt 185 mrd fra juni til november, storparten i Europa.
- Vi kjøpte fra sommeren og ut aksjer for mer enn 150 milliarder kroner i Europa. Med noe over halvparten av fondet investert i Europa, har vi en betydelig interesse av at myndighetene lykkes i å håndtere de store strukturelle og monetære utfordringene som eurolandene står overfor, sier Slyngstad.
Les: Oljefondet ønsker færre og større investeringer
3.312 milliarder kroner
Renteinvesteringene til oljefondet fikk en avkastning på 7 prosent, hjulpet av prisoppgang på statsobligasjoner fra land som USA, Storbritannia og Tyskland.
Markedsverdien av fondet steg iløpet av fjoråret med 234 milliarder kroner til 3.312 milliarder kroner. Kronekursen svekket seg mot flere av valutaene fondet investeres i, og det økte isolert sett markedsverdien med 49 milliarder kroner.
Apple den beste investeringen
Ifjor var det investeringen i den franske banken Société Générale som var det største enkelt-tap. Deretter fulgte den tyske bilprodusenten Daimler og den britiske banken HSBC Holdings.
Enkeltinvesteringen som bidro mest positivt til fondets avkastning, var Apple.
Les også: Apple-aksjen i 600
Deretter fulgte den britiske legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline og oljeselskapet Exxon Mobil i USA
Oljefondet utvikling de siste årene
2008 var oljefondets dårligste år. Da tapte fondet 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta.
I 2009 gjorde imidlertid oljefondet comeback med det beste året i fondets historie. Iløpet av dette året var avkastningen 613 milliarder kroner. Det tilsvarer en avkastning på 25,6 prosent.
I 2010 var avkastningen på 9,6 prosent, tilsvarende 264 milliarder kroner. Det var oljefondets femte beste år.
Les om fjorårets resultat her: Oljefondet er verdt 3.077 milliarder kroner
Les: Slik investerer oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.