Saken er oppdatert

John Fredriksen brøyter vei over meglergulvet på New York-børsen. Midt på gulvet står den kjente tv-profilen Jim Cramer og kommenterer markedet for tv-kanalen CNCB.

Fredriksen er i byen for å notere sitt åttende selskap på New York-børsen, denne gang akvakulturselskapet Marine Harvest.

- Og så har vi vel hatt et par-tre selskaper på Nasdaq. Det har gått greit for oss å være notert her, sier Fredriksen til DN.

- Hvorfor New York istedenfor London eller Oslo?

- Det er mer kapital her enn i Europa og Norge. Det gir mulighet for videre vekst. Jeg tror det blir veldig positivt, sier Fredriksen til DN.

company:mhg

Ringer bjellen
Det var styreleder Ole Eirik Lerøy fra lakseoppdretter Marine Harvest som ringte i børsbjellen på den berømte altanen i New York klokken 15.30 norsk tid.

Med seg hadde Lerøy blant annet Fredriksen, hans nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim og flere andre representanter fra selskapet.

Fra og med tirsdag vil selskapets aksjer være tilgjengelig for amerikanske investorer gjennom såkalte American Deposity Shares (ADS) i det sterkeste laksemarkedet noensinne.

ADS-ene, som er verdipapirer som gir finansielle rettigheter til et visst antall aksjer i et ikke-amerikansk selskap, tilbys gjennom Citibank, ifølge TDN Finans.

-Vi skal vokse videre, både i Norge og resten av verden, sa John Fredriksen til fremmøtt presse da han børsnoterte oppdrettselsapet på New York-børsen tirsdag.

Marine Harvest-aksjen åpnet på 13,75 dollar da handelen begynte i morgentimene.

- Dette gir oss tilgang til verdens største kapitalmarked, og det er viktig for oss, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy til DN.

Verdens største
Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap og står for omkring 25 prosent av verdensproduksjonen av atlantisk laks. Selskapets børsverdi er på 31 milliarder kroner.

Skipsreder og investor John Fredriksen er selskapets største aksjonær med en eierandel på 28,6 prosent. Siden hans inntog i selskapet i 2005 har aksjen mangedoblet seg, og han selv har hatt en gevinst på 8,5 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

Faretruende priser
Det siste året er Marine Harvest-aksjen opp over 40 prosent, mens lakseprisene har steget til rekordhøye nivåer nær 50 kroner per kilo.

Rekordhøye laksepriser er imidlertid ikke bare gledelig ettersom de gjør produktene økonomisk utilgjengelig i nye markeder.

Les også: Problemet som kan stoppe laksefesten

Marine Harvest-aksjen MHG endte ned 0,07 prosent til 74,95 kroner på en svak Oslo Børs tirsdag.

Les også på DN.no:

Dette har kun skjedd tre ganger tidligere

Får bruke alpinbakke, men ikke heisen

Hvilke skjemaer og forskrifter skaper unødvendig irritasjon og merarbeid? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.