Tallene ser ganske dramatiske ut. På tre måneder har Apple mistet hele 15 prosent av verdens nettbrett-marked, ifølge IDC. Apple lander riktignok på svært solide 50 prosent markedsandel, men innen det viktige mobilmarkedet ser det verre ut.

- Jeg tror Apple snart vil bli tvunget til å rulle ut mellom- og lavprisenheter for å overleve, sa nylig James Song, teknologi-analytiker i Daewoo Securities, ifølge AFP.

Apple-aksjen falt fire prosent onsdag denne uken, og har falt 20 prosent fra toppen. Det betyr et verdifall på ufattelige 130 milliarder dollar siden toppen i sptember, skriver Reuters.

Oppdatering: Apple falt ytterligere 3,6 prosent torsdag, og verdifallet fra toppen er dermed oppe i 154 milliarder dollar.

Vinneren tar alt
Konkurrenten Samsung har fått seg et skikkelig flaggskip i toppmodellen Galaxy SIII, samtidig som de pumper ut rimeligere mobiler som vinner massemarked, påpeker analytiker Greg Roh i HMC Investment Security . Samsung selger over dobbelt så mange smartmobiler som Apple, og Googles Android-system er rundt tre ganger større. På toppen av dette kommer en måling som viser at Iphone-kjøpere ikke er like hellig overbevist som før om at de vil velge Iphone neste gang.

Les også: Nå er dette verdens mest populære smarttelefon

Apple tjener riktignok mest penger, men innen it-markeder er det ofte én vinner til slutt, den største tar alt. Tidligere mobil-storheter som Nokia, Motorola, Siemens og Ericsson har landet svært hardt.

Hodeløst hierarki
Apples omdømme fikk seg også en smell da deres nye kart-løsning ble latterliggjort over hele verden. Mange mener dessuten at deres siste telefoner og nettbrett ikke er nyskapende nok. Tidligere Apple-programerer Dan Crow spår ren utforbakke heretter.

- Apple har alvorlige strukturelle mangler. Tapet av Steve Jobs var ødeleggende – hele selskapet var bygget rundt ham, og feilene vi har sett siden han forsvant er helt i tråd med en hierarkisk organisasjon som prøver å finne veien uten sin leder, skriver han i Guardian.co.uk.

Se Doubleline Capital-sjef Jeff Gundlach spå videre heftig nedtur fra 558 til 425 dollar per aksje for Apple (omtrent 1:12 inn i sendingen):

- Apple sterkest
Men ikke alle er enige i at det ser så mørkt ut for Apple. Gartner-analytiker Roberta Cozza sa nylig til DN.no at hun regner Apple som sterkere enn Google og alle deres Android-parntere.

- Utviklerne velger Android for volumet, men de liker Iphone, fordi det er mer penger der, med flere brukere som er villige til å betale, mens det er svært mange gratis- applikasjoner til Android, sa hun.

Tall fra rådgivingsfirmaet Distimo viser at de 200 mest profitable appene i Apples App Store genrerer 5,4 millioner dollar per dag, åtte ganger mer enn samme antall topp-apper hos Google. Dette er en grunnene til at Androids volum-ledelse ikke betyr noe, argumenterer Forbes.com-blogger Darcy Travlos.

Har vært alene
Torgeir Waterhouse i IKT-Norge jobber mye med app-utviklere og tror heller ikke Apple er i fare.

- Den voldsomme forherligelsen kunne ikke vare for alltid, sier han.

Han mener Apples dominans innen nettbrett har vært unaturlig høy, og påpeker at Apple foprtsatt øker salget.

- Når totalmarkedet øker veldig mye blir det litt meningsløst å se på markedsandelen til en aktør som har vært rimelig alene om markedet, sier han.

Les også: Denne kan tukte Ipad

Vinner med pris, igjen?
Han mener et av de store spørsmålene fremover blir om vi går mot én dominerende aktør, som da Microsoft tok over nesten hele pc-markedet. Den gangen var Apple først ute med pc-en, men ble utkonkurrert av billigere produkter. Det minner ikke helt lite om dagens situasjon.

- Det kan skje igjen, men det skal mye til, gitt posisjonen Apple har. Og prisforskjellene er ikke så store som på datamaskiner da utviklignen slo til der, sier Waterhouse.

Han er ikke overbevist om at det blir én vinner denne gangen. For Windows ble så dominerende takket være programvare som kun fantes for Windows. Nå finnes de viktigste appene for alle systemene, og stadig flere tjenester flyttes til nettskyer, der alle typer enheter kan bruke dem via nettleseren.

De lukkede app-verdnene som Apple har perfeksjonert kan bli mindre viktige, og det kan bli redningen for Apple, hvis de ikke vinner.

Waterhouse tror uansett fremtidens systemer kan handle mindre om apper, og mer om å koble seg opp mot ting i den fysiske ting, slik som tv-en, bilen og alt annet som går på strøm. Det kan skape nye spilleregler og føringer.

Den tredje spilleren
Det mest avgjørende for markedet nå kan uansett være utenfor Apple og Googles kontroll, tror Waterhouse.

- Det viktigste er kanskje om Microsoft treffer, slik de håper å gjøre, sier han.

Les også: Nå er Windows 8 i butikkene

Microsoft lanserte nylig det som sikter mot å bli det mest omfattende it-universet av alle – med pc, nettbrett, mobiltelefoner og tjenester i en sammensydd pakke under Windows 8-paraplyen.

-Jeg tror de vil treffe. Jeg er veldig usikker på hvor godt, men de vil gjøre det betraktelig bedre enn Windows 7. Det er avhengig av hvor stor fordel brukerne opplever det å ha samme system på pc, Xbox, nettbrett og mobil.

Les også: Ipad mister dominansen

<b>Apple doblet Ipad-salget i åpningshelgen</b>

<b>Apple overrasket med Ipad 4</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.