For 16 år siden gikk Telenor for første gang inn i Asia gjennom oppkjøp i operatøren Grameenphone i Bangladesh. Tirsdag ble det klart at selskapet nå ruller ut 3G-nett i Bangladesh, etter en lang periode med problemer. Fredag fikk også Telenor en avkl#229 på hvordan 3G-auksjonen i Pakistan skal foregå.

Totalt har Telenor investert 100 milliarder kroner i internasjonale virksomheter. Hvor mye av dette som har havnet i de fem virksomhetene Telenor har i Asia har ikke selskapet tall på. I løpet av de neste årene vil telecom-giganten investere videre i Asia gjennom prosjektet i Myanmar, som skal redegjøres for i løpet av de neste ukene, men investeringene her skal ikke overstige 2 milliarder kroner, melder selskapet.

- Asia er vårt mest solide regnestykke og noen av de klokeste investeringene vi har gjort, sa Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas til DN.no på kapitalmarkedsdagen for tre uker siden.

Han bekreftet da at Telenor har tjent inn rundt 60 milliarder kroner av de 100 milliardene de har investert, og at de forventer en positiv kontantstrøm i India i løpet av inneværende år. I fjor stod Asiavirksomhetene for 46 prosent av telecom-gigantens inntekter.

Ifølge Telenor er selskapets eiendeler i Asia verdt rundt 90 milliarder kroner, totalt har selskapet verdier på 125 milliarder kroner.

Analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.
Analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.

Tapte 17 milliarder
- India ble på ingen måte slik Telenor hadde ønsket at det skulle bli. De har investert om lag 17 milliarder kroner i det prosjektet og en stor del av dette er i realiteten tapt, sier analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.

Siden Telenor gikk inn i India har selskapet måttet slite med gjentatte korrupsjonsanklager og forsinkelser i konsesjonsavtaler. På kapitalmarkedsdagen bekreftet Baksaas at avtalen med indiske myndigheter fortsatt ikke var undertegnet, selv om den er godkjent. Han innrømmet også at Indiasatsningen til tider har vært vanskelig.

- Generelt har Asia-satsningen vært bra for Telenor. Bildet er dog noe blandet. Mens investeringene i Thailand, Malaysia og Bangladesh har vært suksessrike, er situasjonen en annen i Pakistan og India. I Pakistan har man ikke oppnådd akseptabel avkastning på de store investeringene som i utgangspunktet ble gjort, mens India-investeringen nok kan karakteriseres som en katastrofe på de fleste parametre, sier Kjerkreit.

Bakgrunn:

Heller ikke analytiker Christer Roth mener at Asia har vært en rosenrød historie for Telenor.

- Generelt har Telenor hatt en god utvikling i Asia, og det er ingen tvil om at dette har blitt et veldig viktig marked for selskapet, men det betyr ikke at alt de har tatt i har blitt til gull, sier analytiker Christer Roth i DNB Markets.

Videre understreker han at over 40 prosent av Telenors verdier nå ligger i Asia, ifølge DNB Markets utregninger, og at dette tallet mest sannsynlig vil øke i tiden fremover.

Bør selge seg ut
- Vi vil snart få klarhet i hvilke regler som vil gjelde for telekom-sektoren hva angår fusjoner og oppkjøp, og de største operatørene i landet har uttalt interesse for å kjøpe mindre aktører, sier Kjerkreit.

- Om muligheten skulle by seg, hvilket den trolig vil gjøre, mener jeg at Telenor bør forsøke å selge operasjonen de har i India, fortsetter han.

Gitt at rammebetingelsene har blitt annerledes enn hva Telenor trodde da de tok beslutningen om å gå inn i India, og at deres operasjon der ikke har utviklet seg som forutsatt, mener han at Telenor bør revurdere hele satsingen.

Kjerkreit tror heller ikke at det vil bli lett for Telenor å finne innpass i andre markeder i Asia.

- Det er ikke aktuelt for oss å trekke oss ut av India nå, sa Baksaas til DN.no på kapitalmarkedsdagen.

I fjor tapte Telenors Indiaselskap, Uninor, 6,2 milliarder kroner. I løpet av første halvår i år tapte selskapet 301millioner kroner.

Les også:
Rekordbot til Telenor
Grameenphone lanserer 3G i Bangladesh
- Folk kan jobbe én dag i Norge, og ta med seg pengene ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.