Freden ble kort mellom Telenor og deres russiske partner Altimo, som sammen eier størsteparten av mobilkjempen Vimpelcom.

Nå trappes konflikten opp, steg for steg, og Telenor varsler nå at selskapet anlegger voldgiftssak i forbindelse med det omstridte oppkjøpet av Wind Telecom.

Les også: Telenor går til retten

- I og med at vi er uenige med administrasjonen og styreformann, bruker vi voldgift, Vi har et sterkt håp om at vi skal få medhold, ellers hadde vi ikke tatt oss bryderiet, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

Les også: - Telenor kan miste all innflytelse

Hvem er dine nærstående?
Telenor har stemt mot oppkjøpet, men ble nedstemt i Vimpelcom-styret av Alfa-gruppen og de tre uavhengige representantene. Telenor svarte med å vise til aksjonæravtalen og kreve å få kjøpe seg opp for å unngå utvanning. Alfa dro deretter frem det Telenor beskriver som ”åpenbart lureri” – en aksjonær i Altimo meldte plutselig at han eide 0,7 prosent av aksjene i et datterselskap av Wind Telecom og hevdet at dette forandret saken til et oppkjøp av ”nærstående part”, noe som ikke utløser forkjøpsrett.

- Å kalle dette en nærstående part stemmer ikke det vi oppfatter som nærstående, sier Melgaard.

Både Vimpelcom og Altimo har bestilt juridiske vurderinger som har konkludert med at Telenors motstandere har rett. Dermed skal saken avgjøres av tre dommere.

- Vi oppnevner en, så har motparten 30 dager til å oppnevne en dommer, og så har disse 30 dager på seg til å oppnevne en tredje dommer som skal være rettens formann, sier Melgaard.

- Hva slags lover er det som gjelder?

- Tvister skal løses med voldgift i London, men under lover som gjelder i staten New York, sier Melgaard til Dagensit.no.

Tidligere har det blitt skrevet om at britiske lover er svært bokstavtro – og at alt som ikke er eksplisitt forbudt i en avtale er lov, men det er altså ikke britisk rett som gjelder. Melgaard tør ikke si om han tror amerikansk rett vil legge mer vekt på tolkingen av hva som var meningen da avtalen ble inngått.

Les også: - Dette er åpenbart lureri

Seier etter tap?
Skulle Telenor vinne gjennom med saken ligger det an til flere kompliserende forhold. For eksempel er det lagt opp til at en generalforsamling i Vimpelcom skal stemme over oppkjøpet og utstede nye aksjer allerede 17. mars. En voldgiftsdom kan umulig komme før dette.

- Nei, det rekker vi ikke, voldgiftssaker tar lang tid. Bare å få etablert retten kan ta to måneder, så skal de finne tidspunkt der de kan møtes, og så skal alle parter levere inn skriftelige argumentasjoner, sier Melgaard.

- Hvordan vil det se ut hvis de utsteder nye aksjer og gjennomfører oppkjøpet?

- Det får vi se på når den tid kommer, sier Melgaard.

Ingen tom trussel
Analytikere har antydet at det ville betydd kroken på døra for oppkjøpet hvis Telenor hadde fått kjøpe aksjer for å opprettholde sin eierandel. Hvis motparten Altimo også hadde insistert på å oppretthodle sin andel ville deres aksjekjøp medført at Telenor måtte kjøpe enda mer for å opprettholde ballansen - og resultatet ville blitt en heftig milliardemisjon. Det har også blitt antydet at Telenors mål med å varsle deltagelse i emisjonen var å stoppe hele avtalen. Men dette motivet ser ut til å falle bort hvis oppkjøpet faktisk godkjennes i mars.

- Er dere villige til å punge ut milliardene hvis dere vinner saken?

- Ja, i og med vi sier vi sier vi vil utøve vår forkjøpsrett er vi det. Det er ikke noen tom trussel, sier Melgaard.

- Det er fremdeles en lavt priset aksje mener vi, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.