Klokken 10 torsdag starter generalforsamlingen til Vimpelcom i Amsterdam. På agendaen står to saker – det omstridte oppkjøpet av Wind Telecom og utstedelse av nye aksjer for å betale for oppkjøpet.
Telenor er imot – de mener oppkjøpet er dårlig og frykter utvanning og tap av nesten all innflytelse i selskapet.
Les også: - Telenor kan miste all innflytelse
Tøffe odds
Sjansen for at Telenor vinner frem i morgen er kanskje ikke den beste, for Telenors motstander Altimo har 44 prosent av stemmene, mens Telenor bare har 36 prosent.
- 70 prosent må stemme mot for at det skal bli nei, sier Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor.
- Har det vært drevet valgkamp?
- Å ja da, heftig - fra begge parter. Og selskapets ledelse selger dette så godt de kan, sier Melgaard.
- Kan ikke gi opp håpet
Han viser til at Telenor har fått støtte av det toneangivende rådgiverselskapet ISS, som anbefaler aksjonærene å stemme nei. Motstanderne har funnet støtte hos andre rådgivere.
- Hva slags tilbakemeldinger får dere blant aksjonærene?
- Vi møter stor forståelse, men mange vil ikke si hva de vil gjøre, sier Melgaard.
- Har dere noe håp om å vinne frem?
- Vi kan ikke gi opp håpet, så vi får være optimister frem til resultatet foreligger.
Skal mye til
Analytikerne venter at Altimo får med seg resten av generalforsamlingen til å stemme for oppkjøpet.
- Det skal veldig mye til for at man lykkes å overbevise så mange minoritetsaksjonærer i en sak som har støtte hos både ledelsen og selskapets styre, sier analytiker Stefan Gauffin i Nordea Markets til TDN Finans.
- Telenor er avhengig av et høyt oppmøte og at en høy andel av de oppmøtte stemmer mot fusjonen for å lykkes. Jeg tror Vimpelcom og Altimo har nok ”venner” til å sikre det utfallet de ønsker, sier en analytiker som ønsker å være anonym til TDN Finans.
Nytt rettsoppgjør
Telenor kjemper både mot oppkjøpet på generalforsamlingen, men også i rettssalen. De har reist voldgiftssak i London etter at Vimpelcom nektet dem forkjøpsrett på aksjer knyttet til den planlagte emisjonen som skal betale for oppkjøpet. Telenor hadde i utgangspunktet rett til å opprettholde sin eierandel ved å kjøpe seg opp, men Vimpelcom hevder dette ikke gjelder fordi Vimpelcom og Wind er ”nærstående parter”.
Dette begrunnes med at en aksjonær i Altimo, som eier deler av Vimpelcom, eier en 0,7 prosent andel av et deleid datterselskap av Wind. Telenor bestrider at dette kan kalles ”nærstående part” og vil sloss for sin rett til å kjøpe seg opp.
Rettsprosessen vil imidlertid ta tid. Så langt har hver av partene oppnevnt en dommer, som sammen skal oppnevne en tredje voldgiftsdommer, men så langt har de ennå ikke kommet.
Dyrt oppkjøp
- Skulle transaksjonen gå gjennom fortsetter vi voldgiften for å få tilbake rettighetene som ble borte underveis, som gjør at vi kan kjøpe oss opp igjen, sier Melgaard.
Et slikt oppkjøp kan koste Telenor i underkant av tre milliarder dollar.
Telenor opplevde en kort periode med fred i fjor i forhold til sitt eierskap i Vimpelcom. De ble enige med den andre storeieren Altimo om å slå sammen Kyivstar og Vimpelcom, og skrev en aksjonæravtale som Telenor trodde skulle beskytte deres rettigheter.
Men hvis den aktuelle avtalen går igjennom vil Telenor ende på 25 prosent av stemmene i selskapet, og hvis et nytt mindre oppkjøp presser dem under 25 prosent er avtalen ugyldig.
Les om trikset som kan frata Telenor kontrollen: - Dette er åpenbart lureri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.