- Vi ser helt klart en Snowden-effekt, sier Roland Rabben, leder for det norske skylagringsselskapet Jottacloud, en konkurrent til Dropbox.

Torsdag fikk han besøk av generaldirektør for EU-kommisjonen, Robert Madelin og statssekretær Paul Chaffey. Madelin lot seg fascinere av hvordan den norske tjenesten har fått 95.000 nye kunder på løfter om spionfrihet, etter at Edward Snowden avslørte tapping av amerikanske leverandører.

Snowden avslørte utstrakt kartlegging av særlig utenlandske borgere, og omfanget påvirker Europeiske lands selvstendighet, mener Madelin.

- Det er et suverenitetsspørsmål fordi det tar bort makt vi tror vi har. Men er ikke lett å fikse, sier Madelin.

Neppe reiseforbud for data
Data som lagres i andre land kan ofte i hemmelighet tappes av landets myndigheter, med loven i hånd. EU jobber nå med reaksjoner på overvåkingen, men et generelt forbud mot å lagre i nettjenester utenfor EU tror ikke Madelin vil komme. Men han tror på nye regler som stiller krav til både selskaper og land som vil lagre data fra EU.

Slike regler finnes allerede gjennom «Safe Harbour»-avtalen, som sikrer rettigheter til lagring på tvers av Atlanterhavet. Disse reglene skulle blant annet sikre at data flyttet til USA fikk samme beskyttelse som i EU, men Snowden-asvløringene har satt store spørsmålstegn ved avtalen.

- Safe Harbour-avtalen gjennomgås på nytt, og vi styrker EU- lovverket. Hvis du flytter data ut må det være til et land som er godkjent og følger reglene, eller innen et selskapssystem som bevises er innenfor EU-lov, sier Madelin.

Han mener avlytting er mindre sannsynlig i Europa enn USA, men advarer mot å tro alt er trygt her.

- Røttene til internett er kompromittert, og man vet ikke om det er trygt , sier han.

Nest eldst
Spionasje er noe alle driver med, og som ikke omfattes av vanlige borgerrettigheter, påpeker Madelin.

- Spionasje regnes ikke som en krigshandling. Det kalles verdens nest eldste yrke, sier han.

For å stoppe det må man enten gjøre det for pinlig å fortsette, eller skyte alle spionene, påpeker han, noe spøkefullt.

Han mener det er problematisk at land som USA har ment det er helt greit å hente inn store mengder personlige data, så lenge det handler om utlendinger, og virker noe overrasket når han hører om liknende holdninger i Norge. Det vakte stor oppmerksomhet da en Dagbladet-artikkel hevdet at norske 33 millioner norske samtaler ble registrert av amerikansk etteretning på 30 dager. Da den norske Etterretningstjenesten rykket ut og fortalte at dette var overvåking Norge drev mot utenlandske mål, og delte med USA, stilnet mesteparten av kritikken, eller ble retet mot Dagbladet

Spionene samarbeider - ikke vokterne
Madelin ønsker seg mer åpenhet, og påpeker at spionene er langt bedre organsiert på tvers av landegrensene enn myndighetene som skal passe på dem.

- Spørsmålet er ikke om spionene snakker sammen, det gjør de. Spørsmålet er om de som overser dem snakker sammen , og svaret ser ut til å være nei, sier han.

Les også: Gründer fikk 70.000 nye kunder på seks måneder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.