Mens Telenor-ledelsen kjemper med nebb og klør for mobillisensene sine i et av verdens største og raskest voksende mobilmarkeder, er det i hvert fall én ting det ser ut til at de ikke trenger bekymre seg for. Kundene strømmer til.
- Det ser overhodet ikke ut til at kundene er bekymret, snarere tvert om, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til DN.no.
Kraftig kundevekst
Kundene lar seg tilsynelatende ikke merke ved at selskapet om få måneder kan stå uten telenett i India. Mobillisensene til Telenors indiske mobilselskap Uninor ble kansellert av indisk høyesterett 2. februar, og i denne måneden fikk Uninor over 2,2 millioner nye mobilabonnenter.
- Det som er veldig bra er at både i januar og februar fortsetter den veldig gode kundeveksten, sier Odland.
Siden begynnelsen av oktober har kundemassen økt med nesten 40 prosent, fra 29,7 millioner til 41,1 millioner kunder.
- Vi kaprer nesten like mange nye kunder som den største aktøren på nasjonal basis, sier Odland.
Ifølge Odland er Uninor også klart ledende blant de syv aktørene som ble fradømt lisensene sine 2. februar.
Ikke behov for å advare
- Informerer dere kundene om at dere står i fare for å stå uten nett om få måneder?
- Det er viktig å vite at det indiske markedet er ganske annerledes enn for eksempel det norske. Det er vanligst å kjøpe kontantkort, så det er ikke samme behovet for å advare kunder mot at man kanskje mister lisenser om noen måneder, sier Odland.
Han forteller at det er stor oppmerksomhet om denne saken i India, så det er godt kjent at Uninor står i fare for å miste lisensene sine.
- Det har i allefall ikke skremt bort kunder, sier Odland.
Odland mener at den sterke kundeveksten skyldes at Uninor har funnet sin plass i markedet som en lavkostoperatør.
- Etter 2. februar ar vi virkelig satt inn støtet i distribusjonsnettverket. Vi har motivert de ansatte, og har kjørt et veldig aggressivt kommunikasjonsopplegg der Uninor-sjef Sigve Brekke aktiviserere alle ledd i organisasjonen, sier Odland.
I arbeidet med å motivere har Brekke blant annet opptrådt med en heftig tale og dans på indisk tv.
Se ham danse her: Se Telenor på krigsstien i India
- Det er derfor vi vokser så mye, vet du. Du ser ikke mange næringslivsledere som gjør dette, sier Odland.
Får minister-drahjelp
Det er fremdeles stor usikkerhet om hva som vil skje med de totalt 122 lisensene Høyesterett annullerte. Ifølge denne dommen fikk indiske myndigheter fire måneder på seg til å lyse ut lisensene på nytt, men det er usikkert om dette er det reelle tidsperspektivet.
- Vi ser frem til å få dette klarlagt, sier Odland.
Odland er nå i India sammen med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og næringsminister Trond Giske. Både Baksaas og Giske forsøker å bevare Telenors verdier i India.
Giske møtte igår næringsminister Anand Sharma og i dag finansminister Pranad Muhjeree. Til begge ministrene har Giske lagt vekt på at det er viktig både for Telenor og for andre norske selskaper som vurderer å investere i India at det er forutsigbare rammer rundt investeringene.
- Norge har også andre selskaper som ser etter investeringsmuligheter i India, som infrastruktur, industri og tjenesteproduksjon. De trenger også forutsigbarhet for sine investeringer, sa Giske etter møtet med Muhjeree til Dow Jones Newswires.
To viktig spørsmål
For Telenor er det særlig to spørsmål det er viktig å få klarhet i.
Det ene er når inndragningen av lisensene skal effektueres, og det andre er hvordan lisensene skal deles ut på nytt. Ifølge Odland er disse avgjørelsene "nært forestående".
For Telenor er det viktig at de får beholde de gamle lisensene til de får nye. Det er også viktig at de nye lisensene tildeles på en slik måte at de ikke blir for dyre for Telenor og andre relativt nye aktører i det indiske markedet. For Telenor er en auksjon som driver prisene til værs et av de verste mulige utfallene.
Dagens Næringsliv skrev tirsdag at etter det de kjenner til er Giskes mål å bidra til at når lisensene lyses ut på nytt skjer det på en slik måte at Telenor har mulighet til å få dem tilbake.
Les også:
<b>Baksaas og Giske på India-tokt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.