I november ifjor gjennomførte Une Amundsen et statskupp. Da han hadde lagt inn bud på SuperOffice, kollapset finansmarkedene, skriver Dagens Næringsliv.
Visittkortet hans har to sider. På den ene siden er han styreleder i SuperOffice. På den andre siden titulerer Amundsen seg som «Kongen av Superland».
- Det dreier seg om ledelseskultur. Hva gjør man når verden går til helvete? Da må man skape noe som gjør at vi står sammen gjennom stormen. Dette er vårt eksperiment, sier Une Amundsen til DN
Og helvetet inntraff omtrent samtidig som Amundsen lånte mer enn 300 millioner kroner for å kjøpe SuperOffice. Til DN forteller han for første gang om dramatikken som utspant seg før han til slutt klarte å ta selskapet av børs, og hvordan det har vært å styre et selskap uten å måtte svare for investorer, analytikere og journalister.
- Alt kollapset
Da Lehman Brothers gikk konkurs 15. september, hadde det allerede vært tilløp til panikk i Une Amundsens leir. Bare noen dager tidligere hadde Tvenge trukket seg fra SuperOffice-prosjektet.
- Det er en av de mest stressende ukene jeg har hatt. Verden gikk i oppløsning, alt kollapset, og jeg hadde ikke fulle lånerammer til å gjennomføre kjøpet. Det var snakk om timer, så hadde ikke dette gått. Uansett hvor bra vårt forhold til banken er, så ville vi nok ikke fått låne pengene hvis vi hadde kommet senere, sier Amundsen til avisen
«Game, set, match»
Raskt falt også de andre brikkene på plass. Aksjonærer som rynket på nesen da budet ble lagt frem i slutten av august, solgte gladelig i slutten av september.
- De bare rant inn. Jeg har aldri sett noen komme løpende så raskt. De som for kort tid siden hadde ymtet frempå om at budet var for lavt, kom nå og takket, og i ettertid har ingen laget vanskeligheter. Det var bare game, set, match, sier gründeren til DN.
I begynnelsen av oktober hadde Amundsen kontroll på mer enn 90 prosent av aksjene i selskapet.
Teori i praksis
Nå var Amundsen endelig kvitt kvartalspresentasjoner og jaging med investorer og alt mulig.
- Det er endel ting jeg kan gjøre nå som ikke sømmer seg på børs. Jeg kunne for eksempel ikke sendt ut en børsmelding for å fortelle at jeg hadde trukket meg som styreleder og etablert et eget kongedømme der jeg innsatte meg selv som monark, sier han.
Les også:
- Lottonasjonen Norge
Det er nettopp det han har gjort. Internt er SuperOffice omdøpt til Superland. Une Amundsen er styreformann og konge, Gisle Jentoft er toppsjef og statsminister. Det er laget en konstitusjon og utstedt egne Superland-pass.
- Alle ansatte har søkt om statsborgerskap, sier Amundsen.
- Har noen fått avslag?
- Ja, det var noen som fikk avslag i denne perioden. Vi kjører en ganske stram innvandringspolitikk, sier han til DN.
Nå har han snudd opp ned på alt, mener han. Det er utnevnt en regjering i Superland, og det er nedsatt komiteer. Landet har allerede rukket å arrangere en regjeringskonferanse.
- Får vi til dette, tror jeg vi vil være et av de mest veldrevne selskaper som kan tenkes. Det er ihvertfall det jeg jobber for, sier Une Amundsen til DN.
Les også:
- Ja til bortskjemte drittunger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.