Det indiske teletilsynet TRAI er på krigsstien etter en rapport som konkluderer med at India kan ha gått glipp av enorme inntekter. Landet delte nemlig ut lisenser til andre generasjons mobiltelefoni til priser som nå fremstår som for lave.
Les også: Telenor-partner stuper på børs etter korrupsjonspåstander
Nå har det kommet påstander om korrupsjon og TRAI truer med å trekke tilbake lisensene. Det vil i så fall være dramatisk. Videre brygger dette opp til en stor skandale av nasjonale proporsjoner, og blant selskapene som sitter på lisenser er Telenor-datteren Uninor.
- Jeg tror ikke Telenor som selskap risikerer noe dårlig rykte, men det er vanskelig å sitte i Norge å vurdere folkelige strømninger i India, sier Frank Maaø, analysesjef i DnB Nor Markets til Dagensit.no.
Han er mer opptatt av hva dette gjør med Telenors satsing.
- Det vesentlige spørsmålet er hvorvidt dette vil føre til at Telenor trekker seg ut eller ikke, sier han.
Kan være dråpen
Maaø tror Telenors ledelse nå har innsett det analytikerne har ment fra starten, nemlig at India-satsingen ikke er så bra som Telenor trodde. Hvis lisensen skulle bli trukket tilbake og de må by på nytt i en auksjon kan dette få store følger.
- Det kan være det avgjørende som får dem til å trekke seg ut, sier Maaø.
Informasjonssjef Esben Tuman i Telenor sier selskapet av prinsipp ikke kommenterer rykter og spekulasjoner. Han sier at Telenor ikke har mottatt noe varsel om at lisensene trekkes tilbake. Det finnes heller ingen informasjon om det på TRAIs nettsider.
- Når ting er konkrete og håndfaste så forholder vi oss til det, og først da snakker vi om det, sier Tuman til Dagensit.no.
Urimelige reaksjoner
Maaø er likevel langt fra overbevist om at TRAI vil gjennomføre truslene. Telenor var nemlig ikke part da kjøpet ble gjennomført av deres indiske medeier Unitech. Telenor kjøpte seg inn i en emisjon til vesentlig høyere kurser enn det Unitech betalte for sin del av selskapet som ble hetende Uninor.
Dermed har ikke Telenor nytt godt av prisene som nå kritiseres, men de kan i verste fall rammes av reaksjonene. Telenor betalte gode penger for sin del av et selskap der den strørste verdien var lisensene som det nå er strid om.
- Slike vedtak som med tilbakevirkende kraft rammer utenlandske investorer som har kommet inn i etterkant - vil ikke være bra for India som land å investere i, sier Maaø.
Han påpeker at TRAI også tidligere har kommet med svært friske forslag.
- De har kommet med urimelige forslag før, som å pålegge tilbakevirkende prising av spektrum og betydelig skjerpede utbyggingskrav etter at lisenskravene er bestemt, sier han.
For myndighetene kan dette bli en avveining av interne forhold mot eksternt rykte.
- De må veie Indias seriøsitet som land å investere i, mot egen befolknings ønske om å få rettet opp i en mulig korrupt tildeling, sier Maaø.
Les også: Telenor-partner stuper på børs etter korrupsjonspåstander
Slik skal Telenor redde mareritt-satsning
Knallhard kamp om norsk supernett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.