It-infrastrukturselskapet Atea har gått som et hurtigtog siden de fusjonerte selskapene Ementor, Top Nordic og Atea. Men siste kvartal 2010 var farten ekstra høy.

- Vi er utrolig stolte og kjempeglade. Jeg har aldri vært med på å levere så gode tall, sier Norges-sjef Steinar Sønsteby til Dagensit.no.

Han viser til at analytikerne i snitt hadde ventet en omsetning på 5,2 milliarder kroner i kvartalet, mens fasiten ble seks milliarder kroner.

- Det er ekstremt sterk vekst, mye sterkere enn ventet, sier Arild Nysæther, analytiker i Fondsfinans.

Les mer om tallene: Friskt fra Atea

Knockout på markedet
Nysæther viser til at selskapet hadde en organisk valutajustert vekst i fjerde kvartal på 20 prosent. Det er enda sterkere enn helårsveksten på 13,3 prosent. Dette klarer de altså i et markedet som analytikerne i IDC mener har vokst 4,7 prosent. Det er knockout-seier i denne runden for det nordiske markedets overlegent største aktør.

- Det viser at man må ha størrelse for å overleve i dette markedet. Jeg tror det er mange små som sliter. Størrelse er nødvendig både for innkjøpspriser og for å få en kostnadseffektiv verdikjede. Atea er fire ganger større enn nummer to i hvert marked, sier analytiker Erik Hjulstöm i Pareto.

På skuddhold
Atea har i flere år sagt de har mål om å omsette for 20 milliarder kroner i 2011 - og samtidig ha et EBITDA-resultat på en milliard kroner. For hele året 2010 viser regnskapene en omsetning på 17,1 milliarder kroner, men inkludert helårseffekter av oppkjøpte selskaper ville summen vært 18,8 milliarder kroner - altså bør 20 milliarder vært innen rekkevidde i år.

Dermed er dette målet nå langt nærmere enn det var i 2009, da omsetningen endte på 14,6 milliarder kroner. Nysæther mener utsiktene er gode.

- Det er hovedsakelig hardwaresalg som driver det, og det er en ledende indikator for økt servicesalg senere. De har kommet veldig sterkt i andre halvår, og det ser meget positivt ut fremover, sier Nysæther.

- Ingen trodde på det
Målene for 2011 er gamle, forteller Sønsteby.

- Første gang vi formulerte 2011-målene var høsten 2006, etter at Ementor, Top Nordic og Atea hadde fusjonert. Vi begynte å snakke om det eksternt i 2007 og 2008, men da var det egentlig ingen som trodde på det. Så la vi frem planen på kapitalmarkedsdagen i 2009, og da begynte det å bli større interesse for det, sier han.

I 2006 var for øvrig selskapets omsetning på 8,7 milliarder kroner – så planen var en dobling på fem år.

- Derfor tror vi på milliardresultat
Den andre delen av målet kan se fjernere ut.

- Marginene var litt svakere enn ventet. De har en justert EBITDA-margin på 3,6 i 2011 på pro-forma basis og et mål om å komme opp i fem prosent. Det er ganske langt opp dit, sier Hjulström.

Fem prosent margin på 20 milliarder vil gi et EBITDA-resultat på en milliard kroner. Sønsteby mener også dette målet er innen rekkevidde.

- Vi har kjøpt omsetning for 2,7 milliarder og tar alle forhold rundt oppkjøpene på driften. Det er klart det går utover marginen. Vi vil kjøpe mindre omsetning i år, og det vil isolert sett løfte marginene fra litt under 4 prosent i dag opp mot 5, mener Sønsteby, som forkl#229 på hvorfor selskapet fremdeles tror de vil klare en milliard i år.

- Vi tror ikke det allerede er gjort, eller at det blir lett, men vi tror det er fullt mulig, sier Sønsteby

Nå nærmer altså selskapet seg mål for disse målene - og da må noe skje.

- Det blir nye mål i løpet av høsten 2011 – og de blir neppe mindre hårete, sier Sønsteby.

Nøkkelen til suksess?
Atea vokser altså langt raskere enn markedet, og ekstremt raskt dette kvartalet, men hva er hemmeligheten? Sønsteby har en oppskrift med tre ingredienser.

- Det er summen av tiltakene vi har gjort over flere år – særlig å investere i kompetanse på de områdene som har høyere enn gjennomsnittlig markedsvekst, sier han.

- Å være posisjonert innen Virtualisering, unified communication er for eksempel er en del av medisinen, sier han.

Han mener også selskapets geografiske dekning er viktig.

- Vi er tilstede der veksten kommer

Den tredje delen er å gi folk myndighet.

- Vi har en desentralisert beslutningsmyndighet med lite byråkrati. Når noen lokalt ser en mulighet kan man handle uten at det må besluttes høyt oppe i systemet, seir Sønsteby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.