Musikkdelingstjenesten Napster ble på kort tid ekstremt populær. Brukerne lot musikken flyte fritt – men flere brukere endte opp med solide erstatningskrav og nettstedet ble tvunget til å stenge. Kan den nye bildedelingstjenesten Pinterest.com gå samme vei?

Bloggeren ”Kirsten” fant mange likhetstrekk etter å ha undersøkt saken, og konkluderte med at dagens bruk neppe er lovlig i USA. Det gjelder også norske lover, mener Knut Førsund, pressekontakt i Fellesforbundet Foto-Norge.

- Dette er helt klart ulovlig i Norge, sier han.

Les mer om dette fascinerende nettfenomenet: <b>Derfor strømmer millioner til Pinterest</b>

- Dette er publisering
Pinterest er et sosialt nettverk som i likhet med Twitter lar deg følge andre brukere, og lar andre følge deg. Men der Twitter handler 95 prosent om tekst er fokuset til Pinterest på bilder, 100 prosent. Brukerne henter bilder fra hele nettet og limer dem opp på virtuelle oppslagstavler.  

Konseptet har på rekordtid fått over 10 millioner brukere i USA, og all støyen på Twitter og Facebook tyder på at det raskt vokser i Norge. Men de har altså et problem – over ti millioner brukere som relativt ukritisk laster opp alt de finner av fine bilder på nettet i full oppløsning – uten å spørre den som eier bildene. Dette er ikke lov selv om alle gjør det.

- Du kan laste ned og skrive ut bildene til private formål, men det gjelder ikke Facebook, Twitter eller egen hjemmeside. Det er publisering, og det har du ikke lov til, sier Førsund.

Blottlegger brukerne
"Kirstens" blogginnlegg har fått mye oppmerksomhet og var spesielt pinlig for Pinterst.com fordi nettstedet lemper all risiko over på brukeren, slev om de tilsynelatende gjør det nettstedet oppfordrer til. Dette er i ferd med å bli en PR-blemme av dimensjoner for det unge nettstedet, og Pinterest jobber nå hardt for å dekke seg og sine brukere bedre.

De har allerede laget en programvare som Flickr.com har tatt i bruk. Den skal gjøre Flickr-brukerne i stand til å merke sine bilder slik at Pinterest.coms funksjon for å hente bilder direkte vil sperre for disse bildene. Dette stopper imidlertid ikke brukere fra å laste ned bildene på sin maskin, og så laster dem opp igjen til Pinterest.com.



Løsningenes tid
Mye har imidlertid skjedd siden Napster gikk i graven.

- Vi er ikke i Napster-perioden lenger. Vi er i løsningenes tid, sier Offir Gutelzon, administrerende direktør i PicScout til newscientist.com.

Hans selskap lager en teknologi som leser mønstre i bildene, omtrent på samme måte som fingeravtrykk leses digitalt. Ifølge selskapet finner de mønstre i bildene som gjør det mulig å kjenne dem igjen, selv om de beskjæres, roteres, speilvendes eller får tekst påskrevet. Deres systemer søker allerede rundt på nettet etter bilder eid av 200 ulike bildebiblioteker.

- Vi er i samtaler med Pinterest akkurat nå, sier Gutelzon.

Google-eide Youtube bruker allerede en slik teknologi som kalles Content ID. Den sørger for å identifisere trekk ved innhold fra nesten 2000 innholdsprodusenter. Når innhold som er registrert med et slikt ”fingeravtrykk” legges ut på Youtube varsles eieren, som så får valget mellom å fjerne filene eller kjøre reklame sammen med dem.

Ser muligheter
For fotografer er ikke målet nødvendigvis å slette bildene.

- En spredning - under forutsetning at navnet er med og gjerne at lenken virker, kan selvfølgelig også være positivt, sier Førsund.

Mange brukere legger imidlertid ut bilder uten både navn og lenker, og da blir det enda mer alvorlig at man heller ikke har spurt om lov.

- Praksis er at prisen på bildene skal dobles hvis de er brukt uten lov – og hvis de heller ikke er merket med fotografens navn er det 3-4 ganger pris, sier Førsund, som understreker at dette gjelder profesjonelle brukere.

Han mener misbruket av bilder har økt voldsomt blant forlag, aviser, tv og bedrifter generelt, og det er disse profesjonelle brukerne han er mest opptatt av.

Ikke på krigsstien
- Hva risikerer privatpersoner som legger ut bilder på Pinterest.com uten tillatelse?

- I praksis svært lite, men loven gjelder jo, sier Førsund.

Han er absolutt ikke innstilt på å starte noen rettslig kampanje mot brukere som legger ut bilder privat, men påpeker at bedrifer som "pinner" kan være mer utsatt. Privatpersoner risikerer også at det kommer krav.

- Det kan hende at en fotograf har et eller flere spesielle bilder som vedkommende absolutt ikke ønsker skal bli spredd på nettet, og da kan det hende det kan komme en reaksjon. Dette er det umulig å vite noe sikkert om, sier han.

Førsund forteller at Foto-Norge allerede diskuterer bruk av Digimarc, som vever usynlige koder inn i bildene. Det var trolig dette politiet nylig brukte til å merke bilder av Anders Behring Breivik med, for å finne kilden til lekkasjer til pressen. Han ser også positivt på de nye teknologiene, som altså ikke legger koder inn i bildene, men leser deres "fingeravtrykk".

- Dette kan bli veldig interessant, sier han.

Les også:
<b>Derfor strømmer millioner til Pinterest</b>
<b>Pinterest-gründer ringte skremt bruker</b>
<b>Ikke lov selv om alle gjør det</b>
<b>Tidenes raskest voksende nettsted</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.