Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas smiler og tar Teliasonerasjef Per-Arne Blomquist i hånden. De to utveksler noen raske ord og ler idet Baksaas skal overta talerstolen på DnB Markets investorkonferanse. Selskapene har i lang tid vært de største aktørene i Skandinavia, men de siste årene er det Asia som har vært i fokus for dem begge.
- Det sier seg selv at når nesten halvparten av omsetningen vår genereres der, så er det et ekstremt viktig marked for oss. Det er i Asia veksten skjer, sier administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas i Telenor til DN.no før han tar talerstolen.
Telenor har foreløpig etablert seg i India, Malaysia, Bangladesh, Pakistan og India. Selskapet har også nylig fått innvilget lisensavtaler for de neste 15 årene i Myanmar. Asia-markedet står for 44 prosent av Telenors samlede omsetning. Det tilsvarte i fjor rundt 44 milliarder kroner.
Etablert i andre enden
Mens Telenors Asia-satsning har vært sentrert mot India og Midt-Østen har konkurrenten svenske Teliasonera på sin side startet Asiabyggingen i Eurasia-regionen nedover fra Russland. I 2012 var dette markedet det eneste av selskapets markedsområder som var i vekst. Omsetningsveksten lå på 14 prosent i Eurasia-området i 2012.
- Eurasia og Asia blir stadig viktigere for alle Telecom-leverandørene. Vi tror Asia-området vil bli et av de viktigste vekstområdene i fremtiden, sier Per-Arne Blomquist.
Selskapet har det siste året hatt store problemer i Usbekistan, der de har blitt anklaget for korrupsjon. Blomquist avviser imidlertid at dette har påvirket selskapets investeringsvilje.
- Som Telecom-selskap er det på mange måter vårt ansvar å gå inn i også vanskeligere land. Vi skal absolutt fortsette å satse i Asia, sier Blomquist.
Teliasonera eier Netcom i Norge.
Satsningsområdet
Både Telenor og Teliasonera bekrefter at Asia er et viktig marked for selskapene.
- Vi bruker ikke ordene kampen om Asia, men det er klart at det er viktig for oss å være gode på denne regionen, og vi er allerede store i Asia. Per nå har vi fem aktive operasjoner, og konsentrerer oss om disse, sier Baksaas.
Han bekrefter at Telenor har store forhåpninger til de landene de er inne i nå, og at de forventer at omsetningen her vil stige. Videre mener Baksaas at konkurransen om lisensene i de asiatiske landene vil bli hardere i årene som kommer. Blomquist sier seg enig, og melder at selskapet allerede har begynt å merke dette.
- Vi fikk nylig konkurranse fra Tele2 i Kasakhstan, så vi ser at konkurransesituasjonen tilspisser seg, sier Blomquist.
- Per nå er Telenor størst av de skandinaviske telecomselskapene i Asia. Skal dere ta opp kampen med Telenor?
- Vi har sagt at vi i hvert fall ikke skal inn i India, fordi det allerede er et presset marked. Når det er sagt vil vi gå inn der vi ser at det er gode muligheter for oss uavhengig av om Telenor også er der, sier Blomquist.
Vil ikke røpe neste prosjekt
Verken Baksaas eller Blomquist vil røpe om selskapene har andre land som står på ønskelisten, eller når det eventuelt vil komme en oppdatering, men begge bekrefter at selskapene vil legge både ytterligere tid og penger i dagens Asia-prosjekter.
- Til tross for at vi har hatt et tungt år, er det stor investeringsvilje i selskapet. Spesielt i Asia, men også her hjemme, sier Blomquist.
Les også:
Credit Suisse nedgraderer Telenor
Telenor skal distribuere Firefox-telefoner
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.