Forsinket utbygging av nødnettet fikk deler av skylden for kommunikasjonsproblemer ved Utøya 22. juli 2011, og dette har økt presset for å fullføre jobben. Men bransjeveteraner mener dette er en fryktelig dårlig ide.

- Å rulle ut Tetra videre er galskap, da kaster vi bort svært mye penger, sier Finn Terje Schøyen i analyseselskapet Nexia.

Han var med på å skrive en rapport før nettet ble utbygd, som konkluderte med at man ikke burde bygge et eget nødnett, men basere seg på kommersielle aktørers nett – Netcom og Telenor. Å bygge et eget nett for nødetatene sammenligner han med å lage separate motorveier for hvert bilmerke.

Schøyen mener nødnettet vil bli svært dyrt å bygge, dyrt å drifte, og stadig mer gammeldags, fordi denne spesialteknologien ikke utvikles så fort som massemarkedet.

Spesialnett vil dø ut
Schøyen får støtte av mobilveteran Ingvild Myhre, som blant annet har ledet Telenor mobil og Network Norway.

- Videre utbygging bør skje som en kombinasjon av nødnetteknologien Tetra og de kommersielle nettene - Telenor, Netcom og Ice. Disse nettene må gi nødetatene prioritet, sier hun.

En slik kombinasjon mener hun har blitt mulig de siste årene, så valget ikke lenger står mellom å bygge videre på et landsdekkende nødnett eller å kaste det som er bygd.

Myhre mener et nødnett støtte seg på flere kommersielle nett, for å få maksimal dekning og oppetid.

- Spesialløsninger som nødnettet tror jeg dør ut på sikt, for du får gjort alt på de kommersielle nettene, sier hun.

Ingen alternativer
Prosjektleder i nødnettet Dagfinn Sjøvik vil gjerne høre hvordan Myhre ville bygget et slikt nett, for selv kjenner han ikke til noe som dekker nødetatenes talebehov.

- Vi skal ha det nå, nettet skal ikke være ferdig om ti år. Vi er gjerne med på diskusjoner om nye teknologier, men vi stopper ikke å bygge ut av den grunn, sier han.

Les argumentasjonen for videre utbygging her: - Det finnes ingen gode alternativer

Dårlig data
Nødnettet er spesialbygd for nødetatene, og med ett formål, nemlig å gi dem rask, sikker tale og gruppetalefunksjonalitet.

De ble ikke bygget med tanke på data, og det har blitt mer og mer tydelig.

Ifølge nettverksprodusenten Alcatel Lucent vil det ta 14 minutter å sende et bilde på 2 MB med den første versjonen av nødnettet i Norge, og 3 minutter og 40 sekunder med den nye versjonen, som skal gi plass til mer data.

Med LTE-nett, slike som Netcom, Telenor og Tele2 ønsker å bygge over store deler av Norge, kan det ta mellom 1,5 og 3 sekunder, ifølge selskapet.

Alternativet
- Men hva bør man gjøre hvis man ikke skal bygge ut nødnettet?

- Det finnes ikke noe enkelt svar på det, man må jobbe seriøst med det, sier Schøyen.

Han mener Nexias rapport fra 2002 ble skutt ned ved å sende en tro kopi av funksjonene til nødnetts-teknologien Tetra til et konsulentbyrå, og spørre om andre teknologier kunne gjøre det samme. Det kunne de ikke, og selv om teknologien har gått videre er det ikke sikkert alt i denne ”spekken” kan gjøres på kommersielle nett, innrømmer Schøyen.

- Man kan ikke gjemme seg bak spesifikasjoner. Man må godta noen 80-prosentløsninger, sier han.

Sjøvik mener dette er feil - spesifikasjonene var utarbeidet basert på nødetatenes krav, og han mener man ikke kan gå på akkord med en del av kravene.

Schøyen mener imidlertid at man kan få mange nye funksjoner ved å bygge på kommersielle nett, der det årlig investeres enorme beløp i utvikling.

- Utviklingen gjør det imperativt å revurdere byggingen av nødnettet, sier han.

Les argumentasjonen for videre utbygging her: - Det finnes ingen gode alternativer

Les også: Nødnettet ble dårlig utnyttet 22. juli (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.