Turnuser, doble vakter og søvn i kjellerrom på arbeidsplassen har vært grundig diskutert etter at Adecco-skandalen kom frem i lyset. Men hva med de som ikke jobber på sykehjem, de som ikke har vaktordninger, faste arbeidstider og pålagt overtid på arbeidsplassen, men som likevel er tilgjengelig hele døgnet, takket være ny teknologi?

- Det er mange som går til sengs med iPhonen og sjekker e-post før de sovner - og gjør det samme om morgenen når de våkner, sier Tore Westhrin, kommunikasjonsdirektør i arbeidstakerorganisasjonen Tekna.

Fleksibilitet - et klart pluss
Fleksibilitet på grunn av teknologi trenger ikke bety at du alltid er på jobb, og Westhrin mener det er mye å hente for arbeidstakerne. Det kan være du kan gå tidligere fra jobb fordi du jobber fra tog eller buss, eller tilpasser arbeidstiden på andre måter som passer deg bedre enn "åtte til fire".

Dette er ting sopm også opptar Abelia, NHOs organisasjon for kunnskapsbedrifter, men de mener dagens lover stikker kjepper i hjulene for friheten.

- Jobb i kunnskapsbedrifter er uavhengig av tid og sted. Det er en tilstand mer enn hvor man oppholder seg. Man kan lese VG på jobben og man kan sjekke jobb-eposten på vei hjem. Men ifølge arbeidsmiljøloven er arbeidstid strengt definert som det som skjer på arbeidsplassen – og alt annet skal avtales, sier Hilde Widerøe Wibe, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Abelia.

Wibe mener man ser en trend der folk som ønsker fleksibilitet slutter i faste jobber og starter for seg selv, fordi fleksibiliteten i et arbeidsforhold hindres av dagens lover.

- Vi mener loven er i ferd med å bli helt utdatert på grunn av teknologien, sier hun og etterlyser oppdaterte regelverk.

Les også test av mobilt internett som pendlerverktøy: Slik jobber du til og fra jobb

Jobber ubetalt
Tekna bekrefter at dette fremdeles er et regelvakuum, og det er uklart hvordan slikt arbeid skal organiseres og belønnes.

- Vi har ikke noen avtaler som regulerer dette, fordi det er et såpass nytt fenomen, men det er et prioritert område i år, sier Westhrin.

Han forteller at Tekna ennå ikke har noen oversikt om hvor utbredt mobilt arbeid er. Men en ny undersøkelse Dagensit.no har fått gjennomført viser at mange nå benytter ny teknologi til å jobbe på vei til og fra jobb – og særlig menn føler forventningene fra arbeidsgiver om alltid å kunne lese epost og være tilgjengelig på mobilt internett. Samtidig er det få som får dette godkjent som arbeidstid.

Les mer om undersøkelsen: Jobber på tog, trikk og buss – får ikke betalt

Ønsker ikke kontroll
Tekna og Abelia er enige om én ting – fleksibiliteten er bra – og det bærer frukter som de ønsker å høste. Men metodene kan det bli diskusjon av.

Abelia mener dagens regelverk ofte fører til lovbrudd, fordi kontrollen som kreves vil virke hemmende på alle parter.

- Fleksibiliteten kan få dagen til å gå i hop med henting og levering i barnehagen ved at man setter seg ned med arbeid på kvelden. Vi skulle gjerne sett at kartet ble tegnet opp på nytt, fordi arbeidsmiljøloven er laget for å beskytte folk i et industriparadigme. Den er viktig for å beskytte folk i turnuser, men veldig dårlig for kunnskapsindustrien, sier Wibe.

Hun mener bedriftene forsøker å ha ordnede forhold, men at forsøk på kontroll med arbeidstid ofte oppfattes som negativt av arbeidstakerne, ikke minst på forskningsinstitutter og universiteter.

- Det er ingenting som skaper kreativitet i slike kontrollregimer, sier hun.

Misbrukt "uavhengighet"?
Abelia sendte nylig et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, der de ba om økt fleksibilitet for alle, eller utvidet bruk av unntaket for folk med ”særlig uavhengig stilling”, som gir økt fleksibilitet, men som også fjerner overtidsbetaling. Det siste er Tekna lite glade for.

- Over halvparten av våre medlemmer i private bedrifter er definert som å ha en ”særlig uavhengig stiling” og er derfor i mindre grad vernet. Dette er misbruk av bestemmelsen – det burde vært rundt ti prosent, mener han.

Men økt fleksibilitet er han positiv til, og han antyder at lokale avtaler trolig er veien å gå, siden mulighetene og behovene for mobil jobbing er svært forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass.

- Fleksibiliteten er ønsket fra arbeidstakernes side. Våre medlemmer er kjempeinteressert i jobben, og synes det er fint å være tilgjengelige via de elektroniske hjelpemidlene. Men fleksibiliteten skal ikke bare komme arbeidsgiveren til gode. Arbeidstakerne må få sin del av verdiskapingen i form av lønn og avspassering, og man skal ha en plass i livet der det faktisk er fritid, sier Westhrin.

Han påpeker at det tilsynelatende ikke er samsvar mellom arbeidsgivers forventning om tilgjengelige medarbeider og kompensasjon i undersøkelsen Dagensit.no har fått gjennomført.

Dette må du gjøre
Så hvordan skal man løse dette? Mye handler nok om manglende avtaler fordi dette er nytt, og Arbeidstilsynet anbefaler at man inngår lokale avtaler.

- I slike tilfelle vil nok arbeidsavtalen mellom partene være det beste utgangspunktet. I tillegg vil det kunne avtales særskilt i det enkelte tilfellet hvordan slikt ”mobilt arbeid” skal ansees og løses. Arbeidstilsynet har for egen del ingen mal, veileder eller lignende for dette, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Hun understreker at arbeidstaker ikke bare kan ”ta seg til rette” med mobilt arbied, og forvente kompenasasjon.

- Arbeidsgiver må ha mulighet til å planlegge, samtykke og kontrollere, sier hun.

Hun forteller også at man har anledning til å avtale mer fleksibel arbeidstid, innen visse rammer.

- Det kan arbeides til ulike tider, men loven stiller fortsatt klare vilkår for både nattarbeid, mellom klokken 21:00 og 06:00 og søndagsarbeid, skriver hun.

Her er reglene ikke helt enkle, og hvis søndagsarbeid faktisk eller i praksis er pålagt kan det være i strid med arbeidsmiljøloven.

- I ”det grenseløse arbeidslivet” er det vel ofte slik at arbeidsgiver ikke kjenner til at arbeidstakerne arbeider selv om det er søndag. Arbeidsgiver har fortsatt ansvar for å organisere arbeidet slik at denne type arbeid skal kunne unngås. Det vil si at ikke arbeidsgivers ansvar i realiteten bare skyves over på arbeidstageren, som ikke har annet valg enn å jobbe søndag uten å si fra til arbeidsgiver, sier hun, men vedgår også at arbeidsgiver ofte ikke kan vite om arbeid utføres torsdag kveld eller søndag.

-Det er uansett slik at arbeidsgiver, og gode ledere, tydelig bør kommunisere at når det er helg er det fritid, og ingen skal utføre arbeid for arbeidsgiver.

Les også test av mobilt internett som pendlerverktøy: Slik jobber du til og fra jobb

Les mer om undersøkelsen: Jobber på tog, trikk og buss – får ikke betalt

Har din hverdag blitt lettere ved hjelp av fleksibel mobil jobbing - eller føler du nå at du aldri har fri? Si din mening i forumet eller send oss innspill på e-post! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.