Før jul i fjor var Elteks kasse så bunnskrapt at selskapet måtte ty til en brutalt billig emisjon for å overleve. Selskapet har også blitt ridd av et mareritt knyttet til familien Angelil - som grunnla selskapet - som er blitt anklaget for innsidehandel og skatteunndragelser.

Det siste året har det likevel gått bra, mener Rune Finnes selskapets nyutnevnte sjef. Han blir fjerdemann som har styrt Eltek på under to år, men føler seg ikke som noen ryddegutt på en skadeskutt skute.

- Nei, jobbetegnelsen er CEO. Eltek er et spennende internasjonalt høyteknologiselskap. Det er faktisk nummer to i verden på sitt kjerneområde, og det er det ikke å mange norske selskaper som er, sier han.

- Har krefter
Finne har vært i ABB i 18 år, og satt de siste årene som Norges-sjef. Han har dermed ikke beveget seg så veldig langt bransjemessig, men har ikke direkte erf#229 med Elteks kjerneområde, som er energisystemer for telebransjen.

- Det blir spennende å få mulighet til å lede et selskap som har vokst mye og har over 3000 ansatte og virksomhet i 39 land, sier han.

Han legger ikke opp til noen dramatiske endringer i selskapet.

- Selskapet har en fornuftig struktur og strategi nå, og det viktigste er å drive businessen. Det er en krevende tid for de fleste, men Eltek har klart seg bra i forhold til det, sier han.

Han understreker at å få ned gjelden vil ha høy prioritet, men det betyr ikke at alle nye prosjekter legges til side. Eltek satser på elbiler og solenergi.

- Når man skal bygge solenergikraftverk har de bruk for utstyr som kan ta energien over i et elnett, sier Finnes.

- Og dere har krefter til å satse videre på dette?

- Ja. Det er i sin spede begynnelse, og er ikke så store industrier nå. Men jeg tror de vil vokse betydelig i en verden som er opptatt av å gjøre noe med klima, sier han.

- Ikke lenger største eier
Eltek har ikke bare hatt det tøft økonomisk. Det har også stormet rundt Angelil-familien, som startet selskapet og styrte det inntil april 2008. Finnes tror ikke dette har smittet over på Elteks rykte.

- Her er det et skille mellom selskap og eiere, noe jeg synes omtalen også har båret preg av, selv om Eltek selvfølgelig nevnes i disse forbindelsene, sier han.

Han påpeker at familien ikke har styrt selskapet etter våren 2008 og tror ikke selskapet nå er veldig knyttet til familien.

- Men de var jo grunnleggere og ledet selskapet?

- Ja, men de er en av mange aksjonærer nå og er faktisk ikke største eier lenger, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.