Solen skinner på Fornebu etter en våt sommer – omtrent som Telenor skinner i en halvdruknet verden.

- Det har vært en veldig våt sommer, men i dag har vi en vakker høstdag, påpekte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, under åpningen av Telenors kapitalmarkedsdag torsdag.

Så fortsatte han med nok en solskinnshistorie – om Telenors plass i solen i en verden der klimaet er ytterst tungt for mange

- Vi er ikke eksponert mot de økonomiene som har store problemer med den nasjonale økonomien, i hvert fall ikke foreløpig, sier Baksaas.

Telenor har drift i mange land – men har med bemerkelsesverdig treffsikkerhet plassert seg i markeder som i dagens klima gjør det relativt sterkt, på tross av problemene.

- Vi ser nordiske land som ganske robuste. I Mellom-Europa er det mer variert, ganske sterkt i Serbia, mens Ungarn har problemer. I Asia ser vi ingen svekkelse, de er tvert imot styrket, sier Baksaas, som likevel advarer om at ting kan endre seg.

Så mens mange andre går usikre tider i møte fortalte Telenor i dag at de vil øke utbyttet til aksjonærene. Baksaas forklarer dette mye med justeringer selskapet har gjort etter finanskrisen. Det har fått fart på finansene.

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener Telenor-aksjen nå holdes greit oppe mest på grunn av hvilke markeder de er eksponert i.

- Utenom India er det mye stang inn, påpeker han.

Muligheter
”I senter av en blomstrende industri” står det øverst på en side i Baksaas sin presentasjon. Baksaas trakk frem flere eksempler på at Telenor og teleindustrien for tiden har mye nytt å bringe til torgs i mange markeder.

- Vi ser ingen eksponering mot negative trender i Asia. Tvert imot, da vi nettopp lanserte 3g i Thailand så vi en kjempeopptakt øyeblikkelig, sier Baksaas.

I mer modne markeder er det datatrafikk som trekker opp – og i Norge kompenserer dette for prispress innen sms og taletrafikk, forteller Baksaas. Fremover må Telenor også kapre en plass innen det nye tjenestelandskapet, understreker Baksaas.

- Apples mobilenheter har gitt masse ny energi inn i markedet og måten vi bruker dem på, sier han, og viser til hvordan økosystemet rundt mobil stadig er i forandring.

Apple har dessuten fått mye konkurranse, som bidrar til energien.

- Samsung, forhåpentligvis Nokia om en stund, og HTC vil konkurrere om en posisjon. Det er mye innovasjon, noe vil være nær operatørene, annet fjernere som en del av et større økosystem. Vi må posisjonere Telenor også i tjenestedelen av denne økonomien, sier Baksaas.

Han viser blant annet til finansielle tjenester, der Telenor har integrert BankID på simkort i Norge – og leverer banktjenester til folk som ikke har det fra før i Asia.

Fremover tror dessuten Telenor at de vil få flere ”brukere” som ikke er mennesker.

- Det finnes mange elektriske ting. Vil alle få kommunikasjon? Kanskje ikke alle, men mange, og vi er der for å samarbeide med de som har gode ideer, sier Baksaas.

Vekst
Baksaas kan dessuten vise til en solid vekst, som han beskriver som bedre enn deres konkurrenter. I første halvår leverte de hele 6,8 prosent organisk vekst.

- Vi har hatt tregere perioder noen steder, men har generelt sett klart å ta nye markedsandeler, sier Baksaas med henvisning til alle selskapets lokale operasjoner.

Nylig la Baksaas en ny lederkabal, og Baksaas trekker særlig frem tre kvinner, nemlig Berit Svendsen som har tatt over ansvaret for Norge, Kristin Skogen Lund som har ansvar for digitale tjenester og Norden, og Hilde Tonje, som har fått ansvar for industriell utvikling, som handler mye om å utnytte selskapets størrelse og samordne driften.

- Vi har prøvd å bygge et management som er mer fokusert på det vi tror er viktig fremover, sier Baksaas.

Han trekker frem økt standardisering og effektivisering på tvers av hele gruppen, å bygge opp nye tjenester samt fokus på Norge, der mye nå investeres i modernisering og så utbygging av et lynraskt LTE-mobilnett neste år.

Les også: Telenor øker utbytte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.