- For et flott bilde på en solfylt dag i Oslo, sier Claus Hougensen, administrerende direktør i Atea, med henvisning til egne tall.

Hougensen var i sitt vanlige energiske humør, og delte ut mye skryt til organsisasjonen da Nordens stadig mer dominerende leverandør av it-infrastruktur, la frem tallene for første kvartal 2011.

Vane med supervekst
Markedet har blitt godt vant til vekst i Atea, og en oppgang på 29,1 prosent siden samme kvartal i fjor var derfor ikke nok til å skape eufori blant de fremmøtte analytikerne – bare jevnt god stemning. Organisk vekst endte på 10,7 prosent i kvartalet.

- Selskapet er jo utrolig flinke på topplinjen, men de har fremdeles en jobb som skal gjøres på marginene, sier Espen Torgersen, analytiker i Carnegie.

Atea har nemlig satt tøffe mål for seg selv – for i 2009 offentliggjorde de målene om å nå 20 milliarder kroner i omsetning i år – og ha et ebitda-resultat (resultat før finans, skatt, nedskrivninger og avskrivninger) på 1 milliard kroner.

Vekstmessig ser det nå veldig bra ut, og analytikerne er derfor mer spent på om de når 21 milliarder i omsetning enn om de passerer 20. Det er sterke tall, tatt i betraktning at IDC forventer at totalmarkedet for it-infrastruktur i Norden vil nå 123 milliarder kroner i år. For dette er samme størrelse som i 2007, påpeker Hougensen, men på den tiden omsatte selskapet for under halvparten.

Tøft, men er det umulig?
Men målet for ebitda-marginen var altså 5 prosent, mens den dette kvartalet er på 3,5 prosent.

- Vi må forvente at de klarer å høste mer av topplinjeveksten i år og klarer marginer opp mot fem prosent. Det er et viktig tegn for aksjemarkedet at du ser at marginene ekspanderer, sier Torgersen i Carnegie.

Så langt ligger ingen av analytikerne inne med estimater over målet, påpeker André Adolfsen, analytiker i Nordea. Likevel vil verken han eller Torgersen avskrive Ateas muligheter.

- Det blir utfordrende å nå ebitdamålet, men det er oppnåelig. De kan nå målet med lavere margin hvis omsetningen blir så høy som 21 milliarder kroner, påpeker han.

Rolig høstefase?
Torgersen påpeker at Atea er særdeles vekstfokusert.

- Et selskap som Atea må internt vri fokus tidvis. De skal også tenke på effektivitet og kost, sier han.

Så hva skal Atea gjøre for å øke marginene?

- For å nå ebitda-målene må vi ha knallvekst innenn it-tjenester, som gir høyere marginer. Fortsetter vi som i dag så ser det riktig godt ut, mener Hougensen.

Ateas veskt innen it-tjenester var på hele 35,6 prosent dette kvartalet, godt hjulpet av oppkjøp. IDC venter en markedsvekst på 2,6 prosent i år.

- Skal dere over i en høstingsfase?

- Vi er en tilvekstbedrift, det er i dna-et vårt. Folk vil vinne og vokse og vi kommer til å ha fortsatt veldig stor fokus på tilvekst, men ikke vil gjøre like mange oppkjøp, sier han.

"Skitsmart" å kjøpe
Styreleder Ib Kunnøe antyder også at det heseblesende oppkjøpstempoet skal ned.

- Vi har kjøpt 39 selskaper på fire år. Nå blir det mer integrasjon og strømlinjeforming, sier han, men understreker at selskapet fortsatt sikter mot betydelig vekst.

- Men ikke gjennom oppkjøp?

- Det vet man ikke, for marked endrer seg, sier han, og viser til at nye vekstområder stadig dukker opp, og strategiske oppkjøp kan bli nødvendig.

Hougensen er fornøyd med at man har kjøpt så mange selskaper de siste årene, godt hjulpet av finanskriseprising.

- Det har vært skitsmart, for vi har kunnet gjøre noen gode oppkjøp under finanskrisen. Vi kommer til å vokse organisk og ansette 600 mennesker i år, og runde 6000 ansatte.

Han ser svært lyst på det neste året.

- Jeg har nesten aldri opplevd så høyt trykk i markedet. Det er utrolig mye investeringer som er holdt tilbake gjennom krisen som utøses nå, sier han.

Les også:
- Dette er ekstrem vekst
Friskt fra Atea
Atea kjøper Ulltveit-Moes problembarn