I dag ble det klart at Bjørn Erik Thon tar over jobben som direktør for Datatilsynet etter Georg Apenes. Thon er ansatt i stillingen for et åremål på seks år, med mulighet for å utvide med seks år til.

Under en pressekonferanse på fornyingsministerens kontor redegjorde han for noen av sine planer for den nye jobben. Men for mange detaljer ville han ikke ut med.

- Jeg legger opp til en god prosess, gjennomtenkt og grundig og mener derfor det vil være uklokt å komme med noen klar programerklæring nå. Først må jeg sette meg grundig inn i organisasjonen og sakene det jobbes med, sier Bjørn Erik Thon.

Evnen til å være klar
Men selv om han ikke ønsker å komme med noen programerklæring har han mange tanker om hva som blir viktig i den nye jobben.

- Jeg er imot Datalagringsdirektivet og kommer til å gå inn i den prosessen når jeg tiltrer. Ellers er jeg opptatt av det presset teknologi og internett legger på personvernet, sier Thon.

Datatilsynets forrige direktør Georg Apenes hadde jobben i 21 år. Han har alltid vært en synlig samfunnsdebattant. Men Thon ser ikke noen plikt til å bli som sin forgjenger.

- Jeg er ikke Georg Apenes og har ikke tenkt å bli det. Jeg mener stillingen bør fylles av personligheten til den som har den. Jeg tror imidlertid jeg har evnen til å være like klar som ham, sier Thon.

Nei til DLD
Den nye direktøren er veldig skeptisk til Datalagringsdirektivet (DLD). DLD pålegger alle operatører av kommunikasjonstjenester å lagre informasjon om telefonsamtaler og datatrafikk i Norge så den er tilgjengelig for Politiet om informasjonen kan hjelpe til i en etterforskning eller kan hindre terrorisme.

- Jeg stiller store spørsmål ved hva nytten er av et så stort prosjekt, når det er så enkelt å omgå det, sier Thon.

Han mener at ressursene som brukes til et slikt prosjekt må stå i forhold til effekten av det. Blant annet er Thon svært urolig for at vilkårene for å bruke informasjonen endres i ettertid så det blir lettere å hente ut personspesifikke data.

- Rapporter viser dessuten at det er liten effekt av slike systemer i andre land, sier Thon.

Vær varsom
Et annet område Thon vil ta tak i er personvernet i forhold til ny teknologi og internett.

- Personvern er en av de store utfordringene. Presset mot personvernet er veldig sterkt nå, spesielt på grunn av sosiale nettverk og ny teknologi, sier Thon.

Hans klare anbefaling til alle nordmenn er å spørre seg selv om innholdet man legger ut er egnet til å ses av foreldre, arbeidsgivere og pressen. Hvis ikke bør det holdes unna internett.

- Folk må ta ansvar for å beskytte sitt eget personvern. Det er viktig at folk har et bevisst forhold til og utnytter de mulighetene som finnes til å tilpasse personvernet på Facebook og lignende nettsteder, sier Thon.

En måte å få folk til å forstå dette er å tilpasse informasjonen man sender ut.

- Det er viktig gå kommunisere på en måte som gjør at folk flest oppfatter budskapet, sier Thon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.