Fra han var 16 til 21 år var Frank Abagnale en skikkelig torn i siden for både amerikanske og europeiske politimyndigheter. Gjennom fem år stjal han verdier for rundt 2,5 millioner dollar. I 2002 laget Steven Spielberg filmen «Catch me if you can», basert på Abagnales liv.
- Jeg tror folk flest er litt for lite redd for å bli utsatt for identitetstyveri, en kan absolutt tjene på å være mer oppmerksom for disse truslene, sier Frank Abagnale til DN.no.
Etter at han ble arrestert i 1969 ble Abagnale kontaktet av FBI og spurt om han kunne tenke seg å bli konsulent for etterretningsbyrået. Abagnale jobbet tett med FBI i over 30 år. I dag er han ansett som en av verdens ledende eksperter på identitetstyveri og banksvindel. Denne uken er han på foredragsturné i Danmark og Sverige.
Har blitt enklere
- Etter din mening, har det blitt lettere å drive med denne typen kriminalitet?
- La meg si det slik: Da jeg var ung stjal jeg rundt 2,5 millioner dollar, om jeg hadde begynt i dag ville det lett vært ti ganger så mye, altså over 20 millioner dollar, sier Abagnale.
Han legger til at det er ny teknologi og bruken av sosiale medier som har gjort det så lett å drive denne formen for kriminalitet.
Her er Abagnales sikkerhetstips: - Unngå bankkort og kopimaskiner
- Dersom jeg har tilgang til din Facebook-konto har jeg egentlig alt jeg trenger for å bli deg. Det folk ofte ikke innser er hvor attraktivt identitetstyveri faktisk er. For eksempel lar det kriminelle begå lovbrudd i ditt navn, før de igjen bytter navn og dermed slipper straff, sier Abagnale.
- Tenk deg at du en dag kjører nedover veien, også blir du stoppet i trafikkontroll. Politimannen ser på førerkortet ditt og sier: Du er ettersøkt i en annen stat, du må bli med oss til stasjonen. Plutselig blir du sittende på stasjonen i noen dager. Det er tross alt ikke bare å si: Nei, det var ikke meg i slike situasjoner, fortsetter han.
Ville vært hacker
Hvert år blir rundt 30.000 nordmenn utsatt for identitetstyverier, viser nye tall fra et av europas største sikkerhetsselskaper Affinion International. Undersøkelsen fra selskapet viser at tyveriene koster de utsatte omlag 2,7 milliarder kroner til sammen.
Abagnale forteller at da han skrev sin første bok i 1980 ble det registrert 73 tilfeller av identitetstyverier i USA det året. Da han ga ut sin andre bok i 2001 ble det registrert flere millioner tilfeller av identitetstyverier i USA.
- Jeg husker at jeg måtte styre mye med gamle sjekkmaskiner, og med å finne riktig blekk da jeg drev med dette for mange år siden. Nå kan hvem som helt lage fantastiske sjekker på datamaskinen sin hjemme, sier han.
- Om du hadde startet i dag, ville du vært hacker?
- Det skal du ikke se bort ifra, sier Abagnale og ler.
Mørketall
- Tror du det er store mørketall rundt denne formen for kriminalitet?
- Ja, men ikke minst tror jeg det er en form for kriminalitet som øker veldig. Kriminelle har innsett at identitetstyveri og banksvindel er en meget lukrativ form for kriminalitet hvor belønningene som regel er høye og risikoen for å bli tatt er liten, sier Abagnale.
Les også:
Slik sikrer du deg mot hackere
Reagerer på pengebruken til Tromsdal
Bankene frykter hackertrusselen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.