- Det viktigste kan være oversett. Mange av analysene er overfladiske, sier Russlands-forsker Indra Øverland ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagensit.no.
Mandag ble det kjent at Telenor og Alfa, som de siste fem årene har kranglet heftig om verdiene i deres felleseide selskaper Vimpelcom og Kyivstar, har laget en forsoningsavtale.
De to tidligere rivalene går nå sammen om å lage et nytt selskap under navnet VimpelCom Ltd.
Ga Telenor etter?
Det nye selskapet skal bre sine vinger utover flere øst-europeiske land, samt Vietnam, Laos og Kambodsja. Afrika er også nevnt som et mulig investeringsområde.
- Det store spørsmålet er om dette er et kompromiss, eller nærmere det Alfa egentlig ønsket i utgangspunktet og som Telenor motsatte seg? Er det mulig at avtalen innebærer at Telenor har gitt seg på viktige punkter, spør Øverland.
Han mener konflikten mellom Telenor og Alfa også har ligget på et ideologisk nivå.
- Telenor ønsket at Vimpelcom skulle holdes inne i Russland og ikke blandes inn til Ukraina, fordi de mente det ville føre til konkurranse med Kyivstar som de allerede har eierinteresser i. De ser på selskaper i fattige land som passive investeringsobjekter, og ønsker ikke at disse selskapene skal bli aktive utover sine egne landegrenser.
Om det skulle stemme at Telenor har gitt etter, kunne det tolkes som at Alfa har fått presedens på at de kan tvinge gjennom det de vil med uortodokse virkemidler.
Ifølge Øverland er det tydelig at Alfa ønsket det motsatte idet de trumfet gjennom Vimpelcoms oppkjøp av det ukrainske selskapet URS. Og det er nettopp Telenors trenering av oppkjøpet som har vært stridens eple.
- Det kan fremstå som det Telenor sloss mot, har Alfa nå fått, sier han.
Mulig utpressing
Etter at Telenors Vimpelcom-aksjer ble tatt i arrest i mars i år, er mange blitt tilbakeholdne med å plassere pengene sine i Russland.
Ifølge NUPI-forskeren er ikke forsoningsavtalen nødvendigvis et godt resultat for Russland.
Fra sidelinjen kan det se ut som om Telenor har betalt løsepengene nå.
- Er det slik at Telenor nå har gitt seg og kun har fått forsikringer om at de slipper mer trøbbel med Alfa og Farimex, kan det virke negativt for Russlands omdømme. Om det skulle stemme at Telenor har gitt etter, kunne det tolkes som at Alfa har fått presedens på at de kan tvinge gjennom det de vil med uortodokse virkemidler, slik at selv store selskaper som Telenor gir seg til slutt, sier han.
- Har Alfa har drevet en form for utpressing overfor Telenor?
- Ja, det har jo sett slik ut. Og fra sidelinjen kan det se ut som om Telenor har betalt løsepengene nå.
- Burde visst hvem de la seg ut med
Ifølge Øverland har også russlandsinvestorene Shell og BP gått veldig langt for å blidgjøre russiske aktører som har presset dem.
- På den andre siden, selv om de har tapt mye, er det enkelte som mener at oljeselskapene ikke har kommet så verst ut av det.
Han mener Telenor visste, eller burde visst, hva slags risiko selskapet løp da det inngikk samarbeid med Alfa Group og Mikhail Fridman.
Les også: I seng med fienden
- Det er ikke sikkert at Telenor har tapt så mye eller at denne løsningen er så dårlig for dem, men forretningsstilen til Alfa bør ikke ha kommet som noen overraskelse.
Hvis man skulle sette det litt på spissen kunne man kanskje tenke på det som Kjell Inge Røkke på anabole steroider.
Øverland forteller at Alfa Bank blant nyutdannete russere er kjent for tiltrekke seg unge menn som vil jobbe i et aggressivt selskap.
- Liker du en sterkt fremoverlent, offensiv og gjerne litt på kanten forretningsstil, søker du jobb her. Det er et spennende sted å jobbe om du vil ha action. I tillegg har Alfa et langt rulleblad etter å ha vært i konflikt med mange aktører. Hvis man skulle sette det litt på spissen kunne man kanskje tenke på det som Kjell Inge Røkke på anabole steroider, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.