«Kabelkuttere» kalles de i USA, de som kutter ut de gamle tv-pakkene via kabel eller satellitt og ser alt direkte fra internett. Trenden er høyaktuell i Norge, etter at tjenesten Netflix nylig kom på markedet, og HBO er på vei inn. De er fremdeles i klart mindretall, men en del har allerede hoppet av tv-pakkene.
- Jeg kan se hva jeg vil, når jeg vil, og slipper masete reklamer, sier BI-student Rona Destina Bilgic.
Hun har vært ren nett-tv-bruker i to år, og føler ikke hun går glipp av noe – tvert imot får hun gjort mer av det hun skal.
- Jeg savnet kanskje litt det å bare sitte hjemme og se på tv. Men det er også positivt, for nå går det ikke to timer på bare tull, sier hun.
Livet er for kort
Dette er slett ikke en enestående opplevelse blant de over 30 personene som svarte på DNs etterlysning etter «kabelkuttere». Noen mener de sparer penger, noen laster ned ulovlig, men de aller fleste tilbakemeldingene handler om at nett-tv gir kontroll og bedre kvalitet på tv, og i livet.
- Livet er kort og godt bedre når jeg velger hva jeg ser med samme omhu som når jeg kjøper sunn mat eller presentable klær til møtebruk, sier Trond Berg.
Han opplevde at tv-en ga mye dødtid, ikke minst fordi man ble sittende og slå tiden i hjel mens man ventet på et program man ville se.
- Programtidene styrte fritiden for mye. Man ble låst til tv-ens sjema, sier Berg.
Kilde: Intervjuer og innspill fra 35 tilbakemeldinger fra DN.no-lesere.
Savner ingenting
Med nett-tv kan man selv velge hva man skal se, akkurat når man vil, og tilbudet av innhold har stadig vokst. Mange melder at de får dekket alle behov på nett, selv sport.
Ryggraden i tjenestetilbudet for de fleste kabelkutterne ser ut til å være NRK.no, både for unge og de med barn. Men Netflix nevnes av forbløffende mange, tatt i betraktning at de er helt ferske på den norske markedet. Rona Destina Bilgic er en typisk bruker – og har nettopp disse tjenestene og vurderer også HBO. Hun foretrekker klart å ha programmene liggende klare på nett fremfor å måtte ta opp med digital-opptaker selv.
Økonomiske motiver nevnes av noen, men få har dette som hovedankepunkt. Noen ønsker å spare TV-lisensen til NRK, mens andre eksplisitt sier de synes NRK er verdt pengene. Det de vil bli kvitt er dårlig tv, som blir stående på i bakgrunnen og tv-pakker der de bare er interessert i en brøkdel av kanalene.
Få som kutter?
Selv om man kan se programmer når man vil, bruker de aller fleste fremdeles mest tid på å følge tv-kanalenes sendeskjema.
- Tradisjonell tv-titting holder seg på et jevnt nivå, sier Eirik Solheim redaktør i NRK Beta.
Han påpeker at mobile platmormer vokser raskt, uten at tv- bruken går ned. Trolig bruker mange nettbrett og mobil samtidig som de ser på tv.
Tradisjonell «sendeskjema-tv» holder seg også bra i USA, der nett-tilbudet har vært bredere i lang tid. Ifølge analysebyrået Nielsen kuttet 1,5 millioner amerikanske hjem ut sin tv-leverandør i 2011, men fremdeles var 98 prosent av tv-tittingen på tradisjonell tv i fjerde kvartal 2011. Statistikken peker i flere retninger, og AllthingsD.com påpeker at et fall på over 400.000 hjem i andre kvartal i år kan skyldes rene sesongvariasjoner.
Det fallet kan regnes som faretruende, men det skumle for industrien er alle de unge som aldri dukker opp i kabelkutter-statistikken, fordi de aldri skaffer seg slike TV-pakker, skriver TheAtlantivWire.com.
Bilgic kan bli blant dem – hun har vokst opp med to tv-er, men ser ingen grunn til å skaffe det nå.
Hun studerer selv kultur og ledelse, og roser Netflix sin lanseringsstrategi der de ga en gratisperiode til Spotify-brukere til januar. For dette kan være vanedannende, og mange studenter rundt henne hoppet også på tilbudet.
- Jeg kommer nok til å kjøpe dette etter januar. Jeg vet ikke om jeg hadde gjort det uten prøveperioden, sier hun.
Dette bruker kabel-kutterne blant DNs lesere:
|
Kilde: Intervjuer og innspill fra 35 tilbakemeldinger fra DN.no-lesere.
Se også: Nettfilm - den komplette listen
Les også: Alt om Netflix (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.