- Vi kjører 60 mil til Ålesund tre ganger i året. Allerede på Sinsen begynner Sivert å mase om vi er fremme ennå, sier Nils Petter Sjulstad.

Han er far til trillingene Maia, Selma og Sivert på 3,5 år. Mamma Camilla kommer fra Ålesund, og mormor og morfar vil gjerne ha besøk.

- Vi skulle gjerne tatt fly, men oppakningen vår blir altfor stor. Vi kan heller ikke forvente at besteforeldrene kjøper minibuss og fullt sett av barnevogner og barneseter for at vi skal komme på besøk, så da blir det bil, sier Sjulstad.

Foreløpig har familien tydd til en dvd-spiller i baksetet når barna har fått nok.

- Vi prøver å holde lengst mulig uten film. Vi synger og hører på musikk. Men etter hvert begynner de å erte hverandre og da er det bare å sette på den digitale fredspipen. Vi har et helt lite filmbibliotek i bilen, smiler Sjulstad.

Nå er barna blitt så store at dvd ikke alltid holder hele veien lenger.

- Vi har to Ipad-er fra før, og skaffer en tredje nå i sommer. Der har barna litt flere muligheter enn bare film, sier Sjulstad.

Les også: Landeveisgadgets

- Tar ikke hensyn til barnas behov
Å ha med barn i bil kan være en prøvelse. Og med dagens underholdningstilbud er terskelen for å kjede seg lavere enn noensinne for mange små. Ifølge ekspertene er nøkkelen til et harmonisk baksete den samme som for 30 år siden.

- Velger man bilferie tar man i utgangspunktet ikke hensyn til barnas behov. Da må man i det minste legge til rette for at barna kan få dekket sine behov på turen, sier professor i barnepsykologi, Turid Suzanne Berg-Nielsen ved NTNU.

Hun mener det er to hovedstrategier for å ha med barn på biltur. Det er for eksempel helt greit å kjøre på natten, mens barna sover.

- Enten må man kjøre mens barna sover, eller så må man legge opp turen på barnas premisser. Det holder ikke å bare stoppe på en kafeteria langs veien, man må la barna utfolde seg motorisk og kroppslig i pausene, sier Berg-Nielsen.

Analog underholdning
Berg-Nielsen advarer ikke mot bruk av digitale barnevakter som nettbrett og spillkonsoller. Men hun understreker at man godt kan bruke en biltur til å bli bedre kjent med egne barn.

 

- Man kan godt synge sanger, ha konkurranser eller høre på lydbok sammen. Etter lydboken har man ofte en god anledning til å snakke om det man har hørt. Her passer det faktisk godt med filosofiske eller psykologiske tema, siden man har god tid og hverandres fulle oppmerksomhet, sier Berg-Nielsen.

Hun mener man ikke må overdrive bruken av film og spill, spesielt med hodetelefoner.

- Barn elsker oppmerksomhet og at familien har et felles fokus, mye mer enn spill og filmer. Skal man først plassere barna i bil en hel dag er det egentlig dårlig gjort å skape en imaginær vegg mellom for- og baksetet, sier professoren.

Pass på dingsene
Norges Automobilforbund har samlet et sett med tips og råd for familier på veien. Samtidig understreker NAF at man ikke må la behovet for adspredelse gå ut over sikkerheten.

- Kolliderer du i 50 kilometer i timen veier en Ipad 13,5 kilo når den suser gjennom kupeen, sier informasjonssjef Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Han håper norske familier er flinke til å sikre løse gjenstander i bilen når de er på tur.

- Vi har en del eksempler på folk som blir drept av dagligvarer og løse gjenstander i bilen, selv om selve kollisjonen ikke var livstruende, sier Engebretsen.

Hans beste råd til foreldrene er å huske hvem som er voksne.

- Mange voksne synes synd på seg selv om de har sutrete barn i baksetet. Men det er jo ens egne barn og foreldrenes ansvar å sørge for god stemning. Man har jo satt dem der selv, sier Engebretsen.

Les også:
Landeveisgadgets
Den perfekte reisekameraten
Verdens tynneste nettbrett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.