Norge stiller i en unik posisjon i verden i dag. Ingen andre land har bedre levevilkår og ingen andre land har mer penger på bok. Men dette vil ikke vare evig, man må bruke penger for å tjene penger, mener to innovatører DN.no har snakket med.

– Verden står overfor store endringer de neste 20-30 årene, spesielt innen it-relaterte felt, som nanoteknologi. Norge stiller i en unik posisjon til å bli ledende på disse feltene dersom de riktige investeringene gjøres, sier Dag Kittlaus.

Han er en norsk-amerikansk innovatør og seriegründer, mest kjent for å ha skapt og solgt programvaren Siri til Apple. Kittlaus har en sterk tilknytning til Norge. Han har studert på BI og var den første sjefen i den Telenor-eide mobiloperatøren Djuice i Norge.

Han mener Norge bør fortsette å utvikle seg innen nye typer teknologi. Et naturlig utgangspunkt er forskning på nye energikilder. Men også nanoteknologi, kybernetikk og bioteknologi er temaer Kittlaus mener Norge kan satse langsiktig på.

– En dag blir oljen borte, eller spiller en mindre rolle. Da må Norge allerede være etablert på flere ben. Selv om Norge aldri blir ledende i antall soldøgn, kan dere jo godt være ledende på solteknologi, sier Kittlaus.

Trenger en plan
Norge trenger en nasjonal plan som strekker seg lenger enn en regjeringsperiode eller fem til syv år, mener Kittlaus.

– Dette landet bugner over av talent, men talent alene er ikke nok. Et annet problem er at man ikke tenker stort nok her til lands, sier Kittlaus.

Han påstår selv at han ikke har planer om å investere i et norsk teknologieventyr, men vil gjerne bidra med sine erf#229er fra Silicon Valley, om det kan få ballen til å begynne å rulle.

– Norge må tenke som hockey-stjernen Wayne Gretzky: Skal man bli best kan man ikke være der pucken er, man må være der den kommer til å være, slår Kittlaus fast.

Med alle pengene Norge har på bok mener Kittlaus at Norge burde kunne bli hele verdens risikoinvestor.

– Bare tenk stort nok. Moderne historie har jo vist oss at Norge vinner når Norge bestemmer seg for å bli best, sier Kittlaus.

Spolerte sjanser
Disse høytflygende tankene kommer ikke bare fra Kittlaus sin amerikanske halvdel. Han får solid støtte fra norske gründere også.

– 50 år fra i dag vil man se tilbake på Norge i dag og tenke, «for en sjanse vi hadde, og som vi spolerte den», sier seriegründer Geir Førre i elektronikkselskapet Energy Micro. Han grunnla i sin tid Chipcon, et norsk, høyteknologisk industrieventyr han solgte for 1,2 milliarder kroner til Texas Instruments i 2006.

 

Han mener den tiden vi nordmenn lever i nå kan sammenlignes med en stor fest. Og alle fester har som kjent sin bakrus.

– Jeg er både pessimistisk og optimistisk på Norges vegne. På en side tas det mange gode initiativer for verdiskapning her, men visjonene er for små og forholdene er for dårlig tilrettelagt for innovasjon fra myndighetenes side, sier Førre, som også mener vi er blitt for fokuserte på ferieuker og velferd og for lite fokusert på å jobbe her til lands.

– Jeg føler det er for lite ambisjoner i dette landet. Vi trenger noen saftige mål. Det hadde vært så deilig med en statsminister som kunne si i nyttårstalen sin at nå må vi sette oss noen hårete mål og virkelig investere for fremtiden, sier Førre.

Han mener dagens fremtidsplaner ikke hever blikket langt nok.

– Når krisen er her er det for sent. Det tar 20 - 30 år å bygge opp en bransje. Man får ikke til noe på en valgperiode på fire år, sier Førre.

Hvis jeg satt på pengene
– Hvordan ville du brukt pengene dersom du kunne disponere oljefondet fritt?

– Jeg ville brukt mer penger fra oljefondet på utdanning. Skapt verdens beste skolesystem og satt ekstra fokus på realfag. Deretter ville jeg bygget hurtigtog mellom de største byene og sørget for bedre samferdsel generelt. Flytt ressurser over på de langsiktige tingene, er mitt råd, sier Førre.

– Jeg ville brukt de summene som trengs for å finansiere nok grunnforskning til at Norge kan bygge innovasjon innen nye teknologier. Deretter ville jeg etablert et norsk Silicon Valley mellom Oslo og Gardermoen hvor ingeniører og investorer kan sette ideer ut i live, sier Kittlaus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.