438 mobilbasestasjoner falt ut da stormen Dagmar herjet med Norge, samtidig som 20.000 fasttelefoner ble slått ut og mange mistet internettforbindelsen. Det kommer frem av rapporten om sårbarhet i mobilnettene som Post- og teletilsynet i dag overleverte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Mange var totalt isolert fra omverdenen, og hadde ingen mulighet til å kommunisere, sier direktør for Post- og teletilsynet, Torstein Olsen.

Dagens rapport var egentlig bestilt etter tre store mobilutfall hos Telenor i mai og juni 2011, der store deler av landet ble rammet av henholdsvis kabelbrudd og en utstyrsfeil som Telenor slet med å identifisere. Men hendelsene etter Dagmar har trolig bidratt til å skjerpe tiltakene som nå foreslås for å bedre sikkerheten.

Øyeåpner
Mange opplevde bortfallet av kommunikasjon som svært dramatisk, og samtalene med de som ble rammet har vært en øyeåpner, forteller Olsen.

- Jeg ble veldig ovrasket da jeg forsto for første gang at telekommunikasjon er viktigere enn strøm og vei. Vi kan klare oss uten strøm og vei, men telekom kan vi ikke klare oss uten, sier Olsen, som mener dette har store følger for hva slags sikkerhet vi må kreve for å unngå nedetid.

Dette understreket også Meltveit Kleppa.

- Med ny teknologi og nye bruksmønstre er vi helt avhengige av at disse nettene er tilgjengelige, sa hun, og spurte senere Olsen hvorfor det som kommer frem i dagens rapport ikke er blitt sagt før.

- Sikkerheten vi har i dag var god nok for fem år siden, men ikke nå når samfunnet har gjort seg svært avhengig av telekommunikasjon, sier Olsen.

- Vår skyld
Konklusjonen i rapporten er at sikkerheten må bedres på svært mange områder. PT forslår åtte tiltak som til sammen kan medføre omfattende endringer. Olsen vil ikke skylde på de kommersielle operatørene for dagens mangler.

- Vi som myndigheter har vært for slappe med å stille konkrete krav til selskapene om reserveløsnigner og hva som skjer når strømmen forsvinner, sier Olsen, som påpeker at mesteparten av teleutfallene etter Dagmar skyldtes strømbrudd.

Dette er nok hovedgrunnen til at PT nå foreslår at store deler av mobilnettene skal være sikret med reservestrøm i minst i seks timer. I dag går mange reservebatterier ut etter bare en halv time når strømnettet kuttes.

Vedlikehold
Dagensit.no publiserte tidligere i dag bilder av Telenors hovedlinjer mellom Oslo og Trondheim, de to som ble kuttet samtidig 23. mai i fjor. Bildene viste blant annet et tre som lente seg over linjen, et dødt tre, en stolpe som krenger kraftig og tett skog som omfavner linjen.

Se bildene her: Faller dette treet kan halve Norge miste mobilforbindelsen

- Dette er ytterligere eksempler på at det er mange sider ved beredskapen som skal gjennomgås, sier Meltveit Kleppa når hun får se bildene.

Utfallet i mai i fjor viste at feil hos Telenor påvirket alle mobiloperatørene, fordi alle leier transportkapasitet av Telenor. Dermed kan en hel landsdel være uten nett etter en slik feil eller dobbeltfeil, selv om det er mange leverandører. Det hjelper ikke å ha flere mobilabonnementer. Dette er nok noe av det som ligger bak når PT påpeker at aktørene i økende grad er avhengig av "grossistprodukter" fra et fåtall aktører.

PT har også identifisert såkalt "single point of failure" hos alle aktørene, noe som betyr at én feil alene kan skape sammenbrudd.

Her er PTs liste over sårbarheter:



Truet av Kleppa?
- Vi har skapt en ny sårbarhet og må stille helt nye krav for å sikre at vi fortsatt har kommunikasjon når Dagmar og hennes sletninger kommer, uttalte Olsen.

Utsagnet var alvorlig nok, men på dette punkt måtte Kleppa le, noe hun senere forklarte.

- Mor min heter Dagmar, forklarte hun.

PT foreslår følgende tiltak:

Les også: Faller dette treet kan halve Norge miste mobilforbindelsen

Maks uflaks, gang på gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.