Telenor har ikke latt seg pille på nesen av sine russiske partnere i Vimpelcom, på tross av utallige forsøk. Striden står nå om oppkjøpet av Wind Telecom, som Telenor kjemper imot. Men nå er det på tide å kaste inn håndkledet, mener Berenberg Bank i en analyse av Telenor, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Telenor bør selge sin eierpost i Vimpelcom til Altimo og dermed frigjøre verdier for opptil 20 kroner per aksje, samtidig som de henter inn rundt 40 milliarder kroner. Midlene fra salget kan bli brukt til et oppkjøp av Polkomtel og tilbakekjøp av egne aksjer, mener banken.

Nytt trekk - avtalen ryker
Overraskelsene har stått i kø for Telenor og deres aksjonærer siden selskapet ble partner med russike Alfagruppen og deres telekomselskap Altimo.

For motparten har kommet på stadig nye krumspring i forsøket på å frata Telenor innflytelse. Etter årelang strid i perifere russiske rettssaler trodde Telenor at de hadde sikret seg gjennom en ny aksjonæravtale og fredsavtale med Alfagruppen i fjor. Avtalen skulle være vanntett, og sikre Telenors rettigheter, men blekket var knapt tørt før nye stridigheter brøt løs.

Les også: - Dette er åpenbart lureri

Rådet fra Berenberg Bank kommer etter at Alfagruppe-selskapet Altimo fredag meldte at de vil selge seg ned til en eierandel på under 25 prosent i Vimpelcom, noe som vil gjøre aksjonæravtalen med Telenor ugyldig.Telenor kjemper fra før i retten for å hindre utvanning av egen eierandel til rundt 25 prosent, mye for å beskytte aksjonæravtalen.

Men aksjonæravtalen kan altså annulleres hvis enten Telenor eller deres motpart faller under 25-prosentgrensen, og dermed vil Telenor miste innflytelse uansett.

Telenor vil i så fall stå uten noen reell mulighet til å hindre Altimo og Wind i å endre styresammensetningen i Vimpelcom, selv om de skulle vinne sin pågående voldgiftssak med Altimo, skriver TDN Finans.

Mange analytikere påpeker at problemene rundt eierandelen gjør at Telenor-aksjen ikke får full uttelling av verdiene selskapet har i Vimpelcom. Berenberg mener markedet priser Telenors Vimpelcom-post med en rabatt som kan være på opptil 80 prosent, tilsvarende 20 kroner per Telenor-aksje.

Berenberg lanserer Altimo som en aktuell kjøper av posten, ettersom Wind vil bli stående igjen som den største og mest innflytelsesrike aksjonæren i Vimpelcom. Et salg av Vimpelcom-posten vil ifølge analysen kunne innbringe over 40 milliarder kroner og muliggjøre et oppkjøp av polske Polkomtel i kombinasjon med et tilbakekjøpsprogram på rundt 38 milliarder kroner, skriver Berenberg i analysen.

Les også: Telenor kjemper om Polkomtel

Sjakk matt?
Dette siste trekket fra Altimo kom overraskende på Berenberg, som ikke venter at Telenor vil ta noen rettslige grep for å forhindre Altimo sitt nedsalg. De viser til uttalelser fra Telenor som bekrefter at salget ikke strider i mot dommen fra London Commercial Court fra 1. mars.

- Det er noe vi bare tar til etterretning foreløpig, så lenge de forholder seg til de løfter og garantier de ga under rettsforhandlinger i London, sier Dag Melgaard til Dagensit.no om Altimos siste utspill.

Hårfint mulig
Telenor klarte ikke å stoppe eller utsette planene om å kjøpe Wind Telecom i retten i London, men de fikk garantier for at Telenors eierandel, på 25,1 prosent, ikke skal røres før den kommende voldgiftssaken er avgjort – og at Telenor og Altimos samlede eierandel ikke skal under 50 prosent pluss en aksje. Her har altså Altimo funnet en mulighet.

- Det er ikke mye å gå på men det lar seg gjøre, sier Melgaard om at Altimo altså kan selge seg ned til omtrent 24,9 prosent, pluss en aksje, uten å bryte avtalen.

- Hvis dette gjennomføres slik at aksjonæravtalen faller er det en helt ny situasjon som vil ta oss nødvendig tid til å vurdere og vi har ikke ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Melgaard.

Salg til kjentfolk?
- Er dere overrasket over dette trekket?

- Vi har sluttet å la oss overraske av hva Altmo foretar seg, sier Melgaard.

I lys av slike erf#229er kan man kanskje frykte at Altimo foretar et salg som ikke reelt medfører at de mister kontrollen over aksjene.

- Er det en fare for at et eventuelt salg ikke blir reelt?

- Det er en av de tingene vi vil vurdere

- Har tenkt på det scenariet?

- Ja, men vi har ikke tenkt å gå inn i hypoteser og scenarier, sier Melgaard.

Til doms uten avtale?
Alle tre dommerne er nå oppnevnt til voldgiftssaken der det skal avgjøres om Telenor får kjøpe seg opp slik at de unngår utvanning i Vimpelcom i forbindelse med Wind-kjøpet.

- Er det like attraktivt å kjøpe seg opp hvis aksjonæravtalen faller?

- Ja, helt åpenbart, en aksjonæravtale er en avtale mellom to eller flere parter, men det går greit å forholde seg til andre lover og regler også, sier Melgaard.

- Hva tenker dere om rådet om å selge nå og bruke pengene i Polen og på tilbakekjøp av aksjer?

- Vi tar imot alle gode råd, men har ingen kommentarer og tanker utover det.

- Det hevdes at aksjerabatten på deres eierandeler i Vimpelcom er på hele 80 prosent rabatt?

- Slik verdsetting er en av de tingene vi overlater til markedet.

Les også: Telenor vil punge ut 17 mrd.

Les også: Telenor kjemper om Polkomtel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.