Styret i Vimpelcom vedtok i går å kjøpe Wind Telecom med seks stemmer mot Telenors tre stemmer. Telenor går i dag knallhardt ut mot sine medeiere i mobilselskapet Vimpelcom og kaller metodene deres for ”åpenbart lureri”.
- Hvorfor går Telenor imot oppkjøpet?
- Det er fordi Telenor blir dramatisk utvannet hvis dette går gjennom og kan miste all innflytelse i Vimpelcom. De øvrige aksjonærene vil ha full stemmemessig kontroll og i neste omgang står aksjonæravtalen i fare, sier analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans.
Aksjonæravtalen var en del av fredsavtalen som ble inngått etter en årelang og global rettsstrid mellom Telenor og medaksjonær Alfa-gruppen. Sammen med flytting av selskapet ut av Russland skulle den gi trygghet for Telenors investering i selskapet, som hang i en tynn tråd under forrige konflikt. Men avtalen som nå er i ferd med å inngås senker Telenors stemmeandel til 25 prosent, ettersom de nye aksjene vil utgjøre 20 prosent av verdien, men hele 30,6 prosent av stemmene. Og hvis Telenors andel går under 25 prosent er ikke lenger aksjonæravtalen gyldig.
Dramatisk
- Er oppkjøpet en dårlig avtale?
- Slik det har spilt seg ut nå er ikke det hovedpoenget. Det er så dramatisk i forhold til om Telenor skal være trygge på investeringen eller ikke, at det blir helt underordnet om avtalen er litt god eller litt dårlig, sier Nysæther.
- Det er uten tvil dramatisk for Telenor, sier han.
Også analytikerkollega Espen Torgersen i Carnegie mener Telenor først og fremst kjemper mot utvanning og tap av kontroll.
- Telenor vil bli kraftig vannet ut. Det er nesten verre enn man kunne sett for seg, sier han.
Mottrekk ville blokkert
Etter at oppkjøpsplanene ble kjent gjorde Telenor to mottrekk. For det første stemte de imot oppkjøpet i styret. Samtidig varslet de selskapet om at de ønsket å benytte sin forkjøpsrett til å kjøpe aksjer og opprettholde sin andel av aksjene. Oppgjøret skal nemlig etter planen hovedsakelig skje i nye aksjer.
Torgersen tror Telenors krav om å få kjøpe aksjer tilsvarende egen eierandel i praksis ville blokkert avtalen, fordi det da måtte trykkes svært mange aksjer.
- Andre aksjonærer ville antagelig ikke latt seg vanne ut så mye, sier Torgersen.
Fjern slektning
Dermed la deres motstandere en ny plan – en medeier i Altimo har sikret seg 0,7 prosent av aksjene i Wind Telecoms deleide datterselskap. Dermed hevder de at dette er et oppkjøp av et ”nærstående selskap” og at dette gjør at Telenor ikke får forkjøpsrett. Det er dette Telenor mener er lureri.
Les mer om hva Vimpelcom mener er et "nærstående selskap": <b>- Dette er åpenbart lureri</b>
Som en av frontfigurene for oppkjøpet står styreformann og tidligere Telenor-leder Jo Lunder. Han stemte for oppkjøpet.
- Tror du Lunder er komfortabel med sin rolle som styreformann i denne situasjonen?
- Hadde du spurt om det hvis han hadde en annen nasjonalitet og ikke hadde jobbet i Telenor før, lyder Torgersens svar.
-Er man tilbake i de samme skyttergravene som under forrige konflikt?
-Jeg tror ikke ting er de samme – det er et annet selskap, og de skal føre saken innenfor vestlige rettsprosesser, sier Torgersen, som påpeker at det er greit nok å ta uenigheter mellom aksjonærer til retten, men man bør ikke utelukke at motparten nok en gang har vært svært kreativ for å få gjennomslag for sitt syn.
Valgkamp
Avtalens skjebne skal nå avgjøres på generalforsamling 17. mars, og frem mot dette varsler Telenor valgkamp rettet mot de uavhengige aksjonærene. Ved siden av dette vurderer Telenor å gå rettens vei, men har ikke konkludert når det gjelder virkemidler.
-Faren for Telenor er at de nok en gang blir stående som de som var imot mens resten er for. Spørsmålet er om Telenor er villig til å akseptere det hvis majoriteten på generalforsamlingen er for, eller om de vil de forfølge det med aksjonæravtalen, påpeker Torgersen.
Han påpeker at det er lett å la seg påvirke av historikken og norske briller i denne saken, men at man må se at dette er en ny sak, som ikke henger sammen med gamle stridigheter mellom partene.
-Det kan hende at dette henger sammen legalt, og da gjøres oppkjøpet selv om Telenor er imot, og i en vestlig rett basert på en vestlig konstruert avtale. Vi må anta at prosessen vil være mye nærmere det vi er vant til i vesten enn det tilfellet var hvis saken gikk i Russland, sier Torgersen, med henvisning til gamle stridigheter og legale krumspring i Sibirske provinsdomstoler.
Greit å tape?
Skulle Telenor tape vil de altså miste svært mye kontroll i selskapet. Spørsmålet er da om dette er en katastrofe for selskapet.
-Kanskje er det ikke så viktig, hvis man ser på det som en finansiell investering, sier Toregersen.
Torgersen tror Telenor-kursen generelt kunne hatt godt av at selskapet tok av seg de ”langsiktige industribyggerbrillene” i forhold til Vimpelcom.
-Det er et generelt konsensussyn i aksjemarkedet at det kunne vært positivt hvis Vimpelcom hadde vært en ren finansiell plassering og at Telenor hadde forholdt seg mer pragmatisk. Med dagens verdsettelse av Vimpelcom blir det dog etter min vurdering en høyst teoretisk tilnærming, sier han.
Les også: Telenor vil gjøre alt for å stoppe fusjon
<b>- Dette er åpenbart lureri</b>
<b>Goldman venter Telenor-rabatt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.