Bør norske kraftleverandører og det offentlige investere i raskere fibernett? Norsk Telecom gir nå ut en rapport som konkluderer med at beskjedne 10 Mb/s dekker alle nyttebehov, og stiller spørsmål ved lønnsomheten for samfunnet.
Toril Nag i fiberaktøren Altibox mener utbyggingen av fiber er ”uomtvistelig lønnsomt” for Norge, og begrunner dette med nye muligheter innen energistyring, helse, velferd, utdannelse og miljø. Dette er vel å merke tjenester som rapporten dekker, og mener krever relativt beskjeden kapasitet.
Nag mener det er summen av trafikken som gir høyere krav.
- Allerede i dag er det helt vanlig å ha 10 enheter som forbruker båndbredde i en vanlig husholdning. I Altibox-husstander er det ofte to tv’er, tre-fire pc’er, fire smart-telefoner, en alarmløsning og en iPad. Det er 10-12 enheter som er forbrukere av båndbredde, sier hun.
Stemplet som underholdning siden 1876
Analytiker Harald Wium Lie i Nexia mener dette er en reprise på tidligere ”godt nok” nivåer.
- Det er flott at man snakker om kapasiteter høyere enn 10-20 Mb/s. For noen år siden var det flere forståsegpåere som ikke forsto hva man skulle med mer enn 4 Mb/s. Og da jeg begynte i bransjen, var det mange som mente det samme om to ISDN-liner som ga 128 Kb/s, sier han, og legger til at Graham Bell også opplevde å få sin oppfinnelse av telefonen avfeid som et morsomt leketøy uten praktisk nytte.
Wium Lie påpeker at skjermer av alle slag får stadig bedre oppløsning, og at det krever mer båndbredde.
- Behovet for båndbredde er tilnærmet uendelig, mens bruken er resultat av kost-nytte-vurderinger, sier han.
Wium Lie mener regjeringen bør forenkle reglene for å grave ned fiber, men gjør ellers rett i å følge dagens linje med å la markedet bestemme. Han påpeker imidlertid at rundt 20 prosent i dag har dårligere tilbud enn 12 Mb/s, og at utbygging flere steder ikke vil være kommersielt lønnsomt.
Dette er også Fornyingsdepartementet opptatt av, i sitt pågående arbeid med en viktig ”digital agenda” for Norge.
- Det er et spørsmål om det offentlige skal dekke et hvert behov, men en av de største utfordringene er at det er så store geografiske forskjeller, sier statssekretær Tone Toften.
Hun mener dessuten at det ikke er så klart skille mellom underholdning og nytte, og at det også kan være viktig at slike tilbud finnes i distriktene. Hun regner med at regjeringen også i fremtiden vil komme til å støtte utbygging i områder der det ikke finnes kommersielt grunnlag for dette, men at man ellers lar markedet styre i svært stor grad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.